Quantcast
Βαρουφάκης στον Realfm 97,8: Γιατί απέτυχα ως υπουργός Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης στον Realfm 97,8: Γιατί απέτυχα ως υπουργός Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

“Ως γραμματέας του Μέρα25 προφανώς θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ηγούμενος των συνδυασμών μας στις εθνικές εκλογές που βεβαίως δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν” δήλωσε ο πρώην υπουργός ΟικονομικώνΓιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αυτό που υπάρχει είναι μια ασύμμετρη ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία δημιουργεί διαφορετικού είδους εκφάνσεις της κρίσης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ως χώρα έχει ωφεληθεί από το ευρώ και από την κρίση, όπου κοιτάξεις θα δεις πλεονάσματα, τράπεζες στις οποίες ρέουν καταθέσεις από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, κι όμως ο μισός πληθυσμός της Γερμανίας είναι σε πιο δεινή θέση από ότι ήταν πριν από 10-15 χρόνια και δεν τα βγάζει πέρα; Οι υποδομές αυτής της χώρας καταρρέουν επειδή δεν γίνονται επενδύσεις; Μόνο όταν καταλάβουμε ότι η κρίση είναι μία και δεν θα λυθεί η ελληνική κρίση αν δεν λυθεί ταυτόχρονα η κρίση του μισού γερμανικού πληθυσμού, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο προβλήματα ως ένα, η Ευρώπη θα αποδομηθεί και οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι κάποιες τοπικές ολιγαρχίες, οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη μόνο και μόνο για να ηγηθούν εκείνοι” σχολίασε.

“Το Μέρα25 είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο προεκλογικό πρόγραμμα. Θέλουμε οι πολίτες να μας ασκήσουν κριτική, να μας πουν που δεν είμαστε σωστοί σε αυτά που προτείνουμε για τα κόκκινα δάνεια, για το φορολογικό σύστημα, για την κοινωνική πολιτική, για την εξωτερική πολιτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να ξεκινήσουμε διάλογο. Είμαι και εγώ της εκτίμησης ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τις εκλογές ταυτόχρονα, μάλλον τριπλές εκλογές τον Μάιο και γι’αυτό ως Μέρα25 προετοιμαζόμαστε” ανέφερε.

“Η προσωπική μου θέση είναι ξεκάθαρη, πάντα δήλωνα και θα δηλώνω αριστερός. Όμως παράλληλα δηλώνω από το 2010, από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε μια μονιμοποιημένη χρεοκοπία, ότι η κρίση είναι τόσο βαθιά που δίνει δυνατότητες σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο, σε προγραμματικό επίπεδο μεταξύ αριστερών, οικολόγων αλλά και ακόμα και φιλελεύθερων” τόνισε.

“Δεν πρέπει ποτέ να αποφεύγουμε την αυτοκριτική. Το εξάμηνο εκείνο, η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώ ότι απέτυχε. Απέτυχε γιατί είχε έναν στόχο, ήταν ο μόνος λόγος που αποδέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού τότε, την απόδραση της Ελλάδας από την χρεοδουλοπαροικία, την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτός ήταν ο στόχος μου. Η αναδιάρθρωση χρέους ήταν ο στόχος μου, σε αυτό απέτυχα. Θεωρώ ότι απέτυχα επειδή δεν είχα την υποστήριξη του Πρωθυπουργού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ένας εθνικός στόχος” δήλωσε.

“Τα capital controls ήταν σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το καλοκαίρι του 2014, μου το έχει επιβεβαιώσει και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πριν καν γίνουμε κυβέρνηση, ότι σχεδιάζονταν έτσι κι αλλιως, ήταν πάντα στο πλαίσιο της δημιουργίας ασφυκτικών καταστάσεων έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία να αποδεχθεί το τρίτο μνημόνιο” υπογράμμισε.

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ στο αυτί του Βαρουφάκη
“Το ουάου το είπα, επειδή μου είπε κάτι στο αυτί. Έχω γράψει ολόκληρο βιβλίο, έχει γίνει best seller παγκοσμίως, θα γίνει ταινία… Με τον κ. Ντάισελμπλουμ στο γραφείο μου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία την έχω καταγράψει. Του εξήγησα, άκου να δεις αυτή η διαδικασία, η τροϊκανή διαδικασία που έρχονται τα επιτελεία, θυμάστε από Ελ. Βενιζέλος προσγειώνονται με συνοδεία αστυνομικών με μαύρα αυτοκίνητα, κατέβαιναν στην Αθήνα και έκαναν εισβολή στα υπουργεία και ουσιαστικά υπάλληλοι της Τρόικας ανέκριναν υπουργούς. Είπα ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι αποτελεσματική. Δημιουργεί αντιστάσεις στον ελληνικό λαό. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις ακόμα και καλές να είναι δεν μπορούν να περάσουν κάτω από ένα καθεστώς εισβολής τέτοιου είδους. Αυτού του είδους η τροϊκανική διαδικασία, αυτή η διαδικασία που υπάλληλοι της Τρόικας ανακρίνουν υπουργούς, αυτό τελειώνει εδώ γιατί δεν βοηθάει ούτε εσάς ούτε εμάς. Και συμφώνησε μαζί μου στο γραφείο” είπε ο κ. Βαρουφάκης.

“Στη συνέντευξη Τύπου στον κάτω όροφο του υπουργείου Οικονομικών, ένας δημοσιογράφος αφού κάναμε τις δηλώσεις μας, οι οποίες ήταν μετριοπαθείς και εκείνου και εμένα, είχαμε συμφωνήσει τι θα πούμε, παρά το γεγονός ότι ήταν μια πολύ κακή συνάντηση σε όλα τα άλλα, γιατί με απείλησε με κλείσιμο τραπεζών ουσιαστικά αν επέμενα στην αναδιάρθρωση χρέους, αλλά τέλος πάντων είχαμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε μετριοπαθείς στη συνέντευξη Τύπου. Στο τέλος, ένας δημοσιογράφος μου έθεσε το ερώτημα με την Τρόικα τι θα κάνετε. Και εξήγησα, τι είναι Τρόικα σας το κοιτάξουμε… Είναι τρεις θεσμοί των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος εδώ και πολλά χρόνια και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη” συμπλήρωσε.

“Τότε ο Ντάισελμπλουμθυμώνει πάρα πολύ και το έδειξε με έναν τρόπο που δεν του έκανε καλό, σας διαβεβαιώ ο κ. Σόιμπλε τον επέπληξε μετά. Και σκύβει στο αυτί μου και μου λέει “μόλις σκότωσες την Τρόικα” και τότε γυρνάω και του λέω ουάου. Μεγάλη μου τιμή αυτό που μου λέτε, δεν ήξερα ότι είναι τόσο εύκολο αυτό, αυτό ήταν” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.