Quantcast
Βέμπερ: Σταματήστε να στοχοποιείτε τον Σόιμπλε, οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι συλλογικές - enikonomia.gr
share

Βέμπερ: Σταματήστε να στοχοποιείτε τον Σόιμπλε, οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι συλλογικές

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Έκκληση προς άπαντες να σταματήσουν να στοχοποιούν τον Σόιμπλε καθώς η ευθύνη για τις αποφάσεις του Εurogroup είναι συλλογική, αλλά και προς την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα και δη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απευθύνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο real.gr (μέρος της οποίας δημοσίευσε η Realnews).

O επικεφαλής του ΕΛΚ εμπιστεύεται τον Κ. Μητσοτάκη και εκτιμά ότι οι αποστάσεις που τηρεί από τον λαϊκίστικο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν την ελπίδα πως η χώρα ξεπερνά σιγά-σιγά τη φάση του λαϊκισμού – τον οποίο αποδίδει στον Α. Τσίπρα. Επιπλέον ο Μ.Βέμπερ, σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, δηλώνει ανήσυχος για τη Γαλλία και τοποθετείται επί των σεναρίων Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ.

«Οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι συλλογικές»

Συγκεκριμένα, κληθείς να τοποθετηθεί για την στοχοποίηση Σόιμπλε από μέσα και υπουργούς, ειδικά μετά την αποστολή πακέτου με εκρηκτικά, ο Μ.Βέμπερ δήλωσε: «Σε σχέση με τις χώρες σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν τις αποφάσεις τους ομόφωνα, οπότε, αν κάποιος στοχοποιεί τον Σόιμπλε, τότε στην πραγματικότητα κατηγορεί και όλους τους υπόλοιπους, και τον Ιταλό, και τον Ισπανό και το Γάλλο υπουργό.
Είμαστε όλοι μέσα στην ίδια βάρκα. Οι προσωπικές κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Έχουν να κάνουν μόνο με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε συναντίληψη για το τι είναι απαραίτητο και πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές, η κυβέρνηση, ο υπουργός, όλοι συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα. Αυτό υπέγραψαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αυτό που πολύ απλά ζητάμε είναι τώρα να εφαρμοστεί. Όλοι πρέπει να δείξουν αποτελέσματα.

Τα κράτη-μέλη του Ευρώ δείχνουν αποτελέσματα εκταμιεύοντας χρήματα και με την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τις χώρες σε πρόγραμμα. Οι δε χώρες σε πρόγραμμα οφείλουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα αυτό, η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά».

Για την υλοποίηση του μνημονίου

Κληθείς να κρίνει αν η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει τελικά την πολιτική βούληση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα είπε: «Σε σχέση με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είδαμε και πέρυσι μια σειρά από κινήσεις αλλά, μιλώντας ειλικρινά, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για το αν και κατά πόσο υπάρχει σωστή εφαρμογή. Σε αυτό το σημείο οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πολλές ανησυχίες για το αν η εφαρμογή γίνεται σωστά ή όχι.

Αυτό κυρίως εντοπίζεται στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ στον τομέα των δημοσιονομικών, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ μεγάλες ανησυχίες. Τα δημόσια οικονομικά δεν είναι και τόσο άσχημα και η χώρα δε χρειάζεται περισσότερα λεφτά από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα προς το παρόν. Εκεί είμαστε καλά, όμως το πιο σημαντικό είναι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την κοινωνία.

Μεγάλη ζημιά προκλήθηκε από την κυβέρνηση τον Δεκέμβρη, όταν προχώρησαν σε έκτακτες παροχές. Το πρόβλημά μας δεν είναι για τις δαπάνες αυτές καθ’ εαυτές αλλά το γεγονός ότι το κάνανε χωρίς να συμβουλευτούν τους εταίρους. Αυτό έπληξε την εμπιστοσύνη των εταίρων. Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει πάνω στην αξιοπιστία της».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το real.gr ζήτησε την άποψη του M. Bέμπερ για τον Κ. Μητσοτάκη και τι συμπεράσματα βγάζει από την αντιπολιτευτική του τακτική: «Συνάντησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολλές φορές και τον βλέπω σαν κάποιον που έχει πραγματική θέληση να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Δεν κάνει λαϊκίστικη καμπάνια με ψέματα, όπως έκανε ο Τσίπρας, που δεν έλεγε στον κόσμο την αλήθεια και έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει.

Αυτό είναι που σέβομαι πολύ στον Κ. Μητσοτάκη. Τη στιγμή που το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη είναι ο λαϊκισμός, θα έλεγα ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο μετά λαϊκιστικό στάδιο και αυτό γιατί οι πολίτες στην Ελλάδα κατάλαβαν ότι τα ψέματα των λαικιστών, όπως ο Τσίπρας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και για αυτό ο Μητσοτάκης προσεγγίζει τον κόσμο λέγοντας την αλήθεια και αναζητώντας στήριξη για μια πραγματική αλλαγή στη χώρα».

Σε ό, τι αφορά τα σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ ο επικεφαλής του ΕΛΚ απαντά πως «πρώτα από όλα είναι θετικό το ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν παρουσιάζει ένα σενάριο, υπό την έννοια ότι επιβάλλει την άποψή τους στα κράτη – μέλη».

Δηλώνει ξεκάθαρα ότι «από την πλευρά του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην ΕΕ, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν τομείς που σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, κυρίως στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Eκεί πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη εξοικονόμηση προς όφελος των πολιτών. Θα γλιτώσουμε πολλά λεφτά των φορολογουμένων».

Εξηγεί δε ότι «η ιδέα των πολλών ταχυτήτων είναι παρεξηγημένη για τον πολύ κόσμο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποια από τα κράτη – μέλη σε τομείς που χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, οι ευρωσκεπτικιστές μπλοκάρουν την Ευρώπη. Επιτρέπεται να συμφωνούν 26 και μία χώρα ή δύο, να σταματάνε τις πρωτοβουλίες; Πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτούς που θέλουν περισσότερη Ευρώπη να προχωρούν».

Για τις ολλανδικές εκλογές

Αναφερόμενος τέλος στις Ολλανδικές εκλογές ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα έλεγα ότι αυτό που συνέβη στην Ολλανδία συνιστά τάση, θα έλεγα όμως ότι είναι μια καλή αρχή. Το 2017 ξεκίνησε με τις ολλανδικές εκλογές και η πεποίθηση ότι ο Βίλντερς θα ήταν το πρώτο κόμμα δεν επιβεβαιώθηκε. Αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη. Μόνο το 13% των Ολλανδών ψήφισαν το αντιευρωπαϊκό και λαϊκίστικο αυτό κόμμα. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ολλανδία είναι υπέρ της ιδέας ότι το έθνος τους έχει θέση στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τη Γαλλία, οι Γάλλοι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι οι εκλογές τους δεν είναι απλά εθνικές. Η πιθανότητα του να γίνει πρόεδρος η Λεπέν θα έχει επίπτωση σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Γαλλία έχει μεγάλη ευθύνη. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Οι γαλλικές εκλογές είναι ιστορικές εκλογές».

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.