Quantcast
Βόρεια Μακεδονία: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη για τις προκλήσεις με το όνομα - enikonomia.gr
share

Βόρεια Μακεδονία: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη για τις προκλήσεις με το όνομα

δημοσιεύτηκε:

Διπλό αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από Φλώρινα και Καστοριά στην Βόρεια Μακεδονία με φόντο τις προκλήσεις της Προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Τελευταίο “χτύπημά” της ήταν να «εξαφανίσει» από την ιστοσελίδα της  την επίσημη ονομασία της χώρας της.

Από την Φλώρινα, όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας για την ονομασία της χώρας τους, τότε ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός».

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

«Δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια μέχρι να αλλάξουν στάση»

Λίγο αργότερα σε ομιλία του στην Καστοριά έστειλε και δεύτερο μήνυμα στην Βόρεια Μακεδονία.

Εκεί χαρακτήρισε «απαράδεκτες και καταδικαστέες» τις τελευταίες δηλώσεις που έγιναν από τα Σκόπια και προειδοποίησε ότι «όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας -θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός.

Και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Έναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση».

ΗΠΑ: Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της

Διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος VMRO-DPMNE ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, αναπληρωτή υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Aμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον ανέφερε σύμφωνα με την ΕΡΤ πως «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστήσαμε απολύτως σαφή τη θέση μας στην Πρόεδρο της χώρας μετά την ορκωμοσία. Ότι δηλαδή αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιστέψτε με, είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.