share

Βορίδης: Έρχεται το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο – Τι είπε για το μπόνους παραγωγικότητας

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η τηλεργασία δεν θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή γιατί θα πρέπει προηγουμένως να καταρτιστεί ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα και να εκδοθούν οι εγκριτικές αποφάσεις για το ποιες θέσεις προορίζονται για εργασία από απόσταση.
Για το μπόνους παραγωγικότητας, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει νομοθετηθεί ο σχετικός μηχανισμός και θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το όφελος για τους παραγωγικούς υπαλλήλους θα είναι πρωτίστως οικονομικό. Είπε ακόμη ότι προωθείται η μείωση του αριθμού του έκτακτου προσωπικού σε Δημόσιο και ΟΤΑ, σε όσους πραγματικά καλύπτουν έκτακτες ανάγκες (φυσικές καταστροφές, πανδημίες κλπ), ενώ άλλα αντικείμενα να καλύπτονται από μόνιμες προσλήψεις και όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε επίσης διάλογο για τον τρόπο επιλογής και αξιολόγησης πρωτίστως των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, η οποία «πρέπει να είναι δίκαιη, καθαρή και να είναι συνδεδεμένη με στόχους».
«Οφείλουμε να ανατρέψουμε μια κουλτούρα εξισωτισμού, η οποία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εγκαθιδρύθηκε στη δημόσια διοίκηση, και για να το κάνουμε αυτό οφείλουμε να είμαστε απαιτητικοί από τους εαυτούς μας και με την αναβάθμιση των απαιτήσεων των εξετάσεων για την εισαγωγή στη Σχολή», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Οι αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις της ΕΣΔΔΑ
Οι αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) προήλθαν έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών και με την Εθνική Σχολή Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d’ Administration-ENA), σημείωσε από την πλευρά της η νέα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Παρασκευή Δραμαλιώτη. Όπως εξήγησε, στο δεύτερο στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού θα εξετάζεται η πρακτική αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων και θα δίνεται έμφαση στην επιλογή των επιχειρησιακά καταλληλότερων, ενώ στο πρώτο στάδιο, που διατηρείται ως έχει, η επιλογή γίνεται με βάση τις θεωρητικές γνώσεις.
Συγκεκριμένα, η γραπτή και προφορική δοκιμασία σε μοντέλο επίκαιρου θέματος, αντικαθίσταται από γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση», επανέρχεται η γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα, ενώ οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται γραπτά και σε Φάκελο Επίκαιρου Θέματος, με επιλογή από τους ίδιους μίας από συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις επόμενες εξετάσεις εισαγωγής.
Η κ. Δραμαλιώτη είπε επίσης, ότι σε συνεργασία με τη Microsoft θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης 500 δημοσίων υπαλλήλων για ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα θα αφορά συνολικά 5.000 ενδιαφερόμενους.
Και ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), όπου εκπαιδεύονται επιτελικά στελέχη του Δημοσίου . Η αναμόρφωση του εισαγωγικού διαγωνισμού προβλέπεται σε νομοθετική παρέμβαση που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών και θα αφορά την ενίσχυση με επιπλέον γραπτές δοκιμασίες του δεύτερου σταδίου.share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.