Quantcast
Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών-Τι αναφέρει - enikonomia.gr
share

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών-Τι αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων  το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ουσιαστικά η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου  ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ποια κόμματα τάσσονται υπερ

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ μαζί με τη ΝΙΚΗ καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση με Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Η συζήτηση του νομοσχέδιου θα συνεχιστεί σε β’ ανάγνωση στην Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου.

Οι αλλαγές

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο φέρνει τις παρακάτω αλλαγές:

1.Κατάργηση της έκδοσης δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται η έκδοση πιστοποιητικών, καθώς αναμένεται όσα δικαιολογητικά απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών να αντλούνται απευθείας από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου χωρίς να χρειάζεται πλέον να τα προσκομίζει ο πολίτης.

2. Δυνατότητα παροχής συναίνεσης μέσω του gov.gr wallet

Θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δώσουν την συγκατάθεσή τους μέσω του gov.gr-wallet προκειμένου να μπορούν να αντλούν τα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές των φορέων του δημοσίου τομέα δεδομένα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση συναλλαγής.

Να σημειωθεί ότι θα μπορεί να γίνεται δεκτή από τους φορείς του δημόσιου τομέα και η υποβολή ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου ταυτότητας, το οποίο θα μπορεί να αποθηκεύεται και σε μορφή αρχείου pdf και θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης.

3.Ψηφιακή υπηρεσία «Audit-Car»

Δεν θα χρειάζεται να έχουμε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μας τα απαραίτητα έγγραφα όπως άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια αυτοκινήτου ώστε να τα επιδεικνύουμε εφόσον μας ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι Αρχές θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των οχημάτων και θα μπορούν να ελέγξουν κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας επαλήθευσης τα ψηφιακά έγγραφα μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car». Να υπενθυμίσουμε ότι στην εφαρμογή myAuto καταχωρούνται οι πληροφορίες που αφορούν στην ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας, στην ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας και τη χρονική περίοδο στην οποία αφορούν, στην περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, στο ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, στον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, στον τεχνικό έλεγχο του οχήματος, κά.

4.Πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» («Gigabit Connectivity Voucher Scheme»)

Ευρυζωνική σύνδεση με υπερυψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προσφέρει το πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» («Gigabit Connectivity Voucher Scheme»). Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Πρακτικά, το πρόγραμμα επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερ-υψηλής ταχύτητας παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας.

 

Οι δηλώσεις

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε «εξαιρετικά γόνιμη και χρήσιμη την συζήτηση που έγινε με κόμματα και φορείς», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι βελτιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν.

«Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός αφορά μια νέα πραγματικότητα στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Πάμε να βάλουμε τάξη στις 22 μεγάλες πλατφόρμες οι οποίες μέχρι σήμερα προφανώς αναρτούσαν οτιδήποτε το οποίο ερχόταν σε σύγκρουση με τη σωστή πληροφόρηση, την αλήθεια, τη λογική αλλά και την έννομη τάξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου και συμπλήρωσε πως «πραγματικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον οποιονδήποτε ο οποίος θιγόταν από οποιαδήποτε πληροφορία, να βρει το δίκαιό του και σε εύλογο διάστημα. Το DSA, αυτό ακριβώς κάνει. Βάζει πλέον όρους, προϋποθέσεις, αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να λογοδοτούν και να αντιδρούν σε εύλογους χρόνους προκειμένου να κατεβεί το περιεχόμενο και να μην προκύψει πολύ μεγαλύτερη ζημιά».

«Το ποιος θα είναι ο συντονιστής η Ευρώπη το αφήνει σε κάθε κράτος-μέλος να το ρυθμίσει και για την Ελλάδα θεωρήσαμε ότι ο πλέον κατάλληλος να το κάνει -μιας και μιλάμε για προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων- είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την οποία θα στηρίξουμε τόσο στις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει για την πρόσληψη 14 εξειδικευμένων επιστημονικών προσώπων όσο και στη βοήθεια που χρειάζεται από άλλες ανεξάρτητες αρχές οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξετάσει σοβαρά τις «δικαιολογημένες ανησυχίες», όπως τις χαρακτήρισε, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων η οποία υποστήριξε ότι πλήττεται σοβαρά ο κλάδος τους από την κατάργηση του ορισμού του πιστοποιημένου φωτογράφου για τη χρήση δημοσίων εγγράφων.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζήτησε περαιτέρω αποσαφηνίσεις για ορισμένες διατάξεις ώστε, όπως τονίστηκε, να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου και η ελευθερία της έκφρασης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.