Quantcast
Βούτσης: Απαιτείται νέα αρχιτεκτονική στην ΕΕ που θα υποστηρίζει τις κοινωνικές συγκλίσεις - enikonomia.gr
share

Βούτσης: Απαιτείται νέα αρχιτεκτονική στην ΕΕ που θα υποστηρίζει τις κοινωνικές συγκλίσεις

δημοσιεύτηκε:

Μία ΕΕ θεσμοποιημένη σε διαφορετικές ταχύτητες και με ευθεία άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών της και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα είναι μία ιστορική καρικατούρα, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.

«Ιστορική καρικατούρα θα αποτελεί μία ΕΕ θεσμοποιημένη σε διαφορετικές ταχύτητες και σε μόνιμους ανισότιμους ρόλους για τις χώρες που σήμερα τη συναποτελούν και γι’ αυτές που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ένταξης ή υποψηφιότητάς τους, αλλά και ευθεία άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών και όσων μέχρι σήμερα έχουν θεσπιστεί και αποτελούν το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής και επεσήμανε: «Κάθε συμμετέχουσα στην ΕΕ χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά και κάθε υπό ένταξη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει πολιτική, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ζωντανή.

Να διατηρήσει και να εμπλουτίσει τις ιδρυτικές της αξίες, αλλά και να διαμορφώσει μία νέα αρχιτεκτονική που θα υποστηρίζει τις κοινωνικές συγκλίσεις και θα αποτρέπει την ανισότητα ανάμεσα σε περιοχές και σε χώρες. Να απομακρυνθεί από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της απομείωσης των κοινωνικών κεκτημένων, αλλά και να προωθήσει συλλογικά πολιτικές αλληλεγγύης μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, τόσο των προσφυγικών ροών, όσο και των οικονομικών ανισοτήτων, θέτοντας παράλληλα σε προτεραιότητα πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων. Και βεβαίως να αναδειχθεί, στη βάση των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών, σε ισχυρό πόλο για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στις ευρύτερες γειτονικές περιοχές μας, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σαφές ότι θα αναπτύσσονται τάσεις ακραίου συντηρητικού ευρωσκεπτικισμού, εθνικής αναδίπλωσης και αναβίωσης εθνικιστικών, ξενοφοβικών πολιτικών».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και στα υπαρκτά προβλήματα της εποχής μας, και δεν πρέπει να ενθαρρύνει τις φοβίες που προκαλούν νέα τείχη ανάμεσα σε χώρες και λαούς», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος στις χώρες των Βαλκανίων, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και συνεργασία, έτσι ώστε να αποτραπούν εν τη γενέσει τους διεθνείς στρατηγικές, ανομολόγητες προς ώρας, για τον διαχωρισμό και την υποβάθμιση περιοχών και περιφερειών της Ευρώπης, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και μόνιμο ηγετικό ρόλο στο επίπεδο της οικονομίας -και όχι μόνο- άλλων περιφερειών και χωρών, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.