Quantcast
Βρούτσης: Η νέα ψηφιακή εποχή διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης - enikonomia.gr
share

Βρούτσης: Η νέα ψηφιακή εποχή διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης

δημοσιεύτηκε:

Η νέα ψηφιακή εποχή διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα μας ωστόσο δημιουργεί και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στη ΔΕΘ με θέμα “Η ευφυής μετάβαση της αγοράς εργασίας στην ψηφιακή εποχή”.

Επιπλέον επεσήμανε πως η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα τροχιά ανταγωνιστικής δυναμικής και ψηφιακού μετασχηματισμού δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω.


Η ομιλία του κ. Βρούτση


“Καταρχάς, να ευχηθούμε ως Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καλή επιτυχία στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί διεθνή πυρήνα των οικονομικών και εμπορικών εξελίξεων της χώρας, με χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Και η φετινή διοργάνωση με τιμώμενη χώρα την Ινδία, αναμένεται να συγκεντρώσει ξανά τη διεθνή οικονομική προσοχή.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η 84η ΔΕΘ παρουσιάζει μια νέα δυναμική. Φέρει τη νέα πνοή της δύναμης των τεχνολογικών εξελίξεων, της ψηφιακής δυναμικής, των νέων προοπτικών της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Φέτος λοιπόν, εδώ, το κεντρικό θεματικό Πάρκο ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ γίνεται ο πρώτος θεματικός Υπερ-κόμβος Επικοινωνίας της Χώρας για τη αποφασιστική της μετάλλαξη σε χώρα-παραγωγό ψηφιακών καινοτομιών και του ιδιωτικού αλλά και του Δημόσιου Τομέα.

Σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, προηγμένων ψηφιακών προκλήσεων και εξέλιξης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αναδύονται νέες προκλήσεις και προοπτικές για την εργασία. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μας δίνουν ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά στον άνθρωπο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, ώστε αντικειμενικά και σε πραγματικό χρόνο να είμαστε σε θέση να παράγουμε ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες στο ανθρώπινο δυναμικό και στους πολίτες, όπου και όπως αυτοί το επιθυμούν. Ανθρώπινο δυναμικό όμως για εμάς δεν είναι μόνο το άνεργο ή απασχολούμενο δυναμικό εντός των συνόρων της χώρας. Είναι με την ίδια ίσως και ελαφρώς μεγαλύτερη ένταση, όλη αυτή η ζωτικής σημασίας εργασιακά, δημιουργικά και παραγωγικά διαπρέπουσα κοινότητα Ελλήνων που έχουν φύγει σε χώρες υποδοχείς τεχνογνωσίας. Όλοι αυτοί οι Έλληνες που συνιστούν το μισό του αναπτυξιακού κινητήρα της χώρας. Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι Έλληνες που τους θέλουμε πίσω και που περιλαμβάνονται στο μέχρι τώρα σημαντικότατο πρόβλημα του brain drain.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μας επιτρέπουν ακόμη να προσφέρουμε, ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες λύσεις, που αφορούν το σχεδιασμό έξυπνων ενεργητικών απασχόλησης για τους ανέργους, ώστε να καταστούν ενεργό τμήμα της αγοράς εργασίας, καθώς και στοχευμένες δράσεις διαρκούς αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η νέα ψηφιακή εποχή διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ανοίγει τελείως νέους δρόμους στην καινοτομία και την παραγωγή. Δημιουργεί όμως και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα τροχιά ανταγωνιστικής δυναμικής και ψηφιακού μετασχηματισμού δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας με επίκεντρο την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, υποστηρίζοντας τον αποτελεσματικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με έμφαση σε επενδύσεις της ψηφιακής εποχής. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει και αναβαθμίζει τα κεκτημένα των εργαζομένων και ασφαλισμένων με καινοτόμες δράσεις, όπως ενδεικτικά, την αναβάθμιση και ολοκλήρωση των Πληροφοριακών Συστημάτων «ΕΡΓΑΝΗ», ΟΠΣ ΣΕΠΕ και «ΗΛΙΟΣ» που αποτελούν σημαντικές ψηφιακές καινοτομίες στο πεδίο της παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας για την ανάδειξη των νέων δεξιοτήτων που απαιτεί η ψηφιακή εποχή, κ.λπ.

Τα παραπάνω Συστήματα δεν αποτελούν μια απλή οργανωτική αναβάθμιση του ψηφιακού υπόβαθρου της δημόσιας διοίκησης και, εν προκειμένω, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συνιστούν επιχειρησιακά εργαλεία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Υπουργείου και των φορέων του, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με την αξιοποίηση αυτών των ψηφιακών μέσων και την γενικότερη οργανωτική ενδυνάμωση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι την 1/6/2020 θα εκδίδεται άμεσα, με το πάτημα ενός κουμπιού, το 34,33% των νέων συντάξεων και μέχρι την 1/6/2021 θα εκδίδεται άμεσα περίπου το 91% των συντάξεων.

Η εισαγωγή και χρήση όλων αυτών των Πληροφοριακών Συστημάτων είναι η μία διάσταση. Η άλλη, αφορά την καινοτόμο προσέγγιση μας σχετικά με την συλλογική νοημοσύνη που παράγεται από την διαλειτουργικότητα και την διεπιστημονικότητα οριζόντιων ομάδων που επιλύουν με την υποστήριξη της τεχνολογίας σύνθετα ζητήματα. Αναφέρω χαρακτηριστικά την πρωτοπόρο πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, την διϋπουργική ομάδα εμπειρογνωμόνων ReBrain Greece, που ασχολείται με το brain drain, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ανθρωπίνου δυναμικού στη νέα ψηφιακή εποχή και την επωφελή μετάβαση της αγοράς εργασίας σε ένα νέο περιβάλλον με καινούργιες ευκαιρίες και προκλήσεις!

Είναι χαρά μου λοιπόν να ανοίξω αυτή την ημερίδα, όπου η ομάδα ReBrain Greece θα παρουσιάσει το μέχρι σήμερα έργο της και, κυρίως, το φιλόδοξο σχεδιασμό της για την αποτελεσματική στήριξη της εθνικής προσπάθειας για τον ψηφιακό παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, την αποτροπή της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και καινοτομικού δυναμισμού”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.