Quantcast
Βρούτσης: Το επιτόκιο είναι ο κρίσιμος κρίκος της υπόθεσης εξόδου της χώρας στις αγορές - enikonomia.gr
share

Βρούτσης: Το επιτόκιο είναι ο κρίσιμος κρίκος της υπόθεσης εξόδου της χώρας στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

«Είδαμε χθες ένα θέατρο κυνισμού, είδαμε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας να κινούν προκλητικά το δάχτυλο προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, να γελούν κοροϊδευτικά προς αυτούς, δηλαδή προς τα θύματα, τα οποία εξαπατήθηκαν όσο κανένας άλλος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας.

«Η παρουσίαση του πρωθυπουργού, δυόμισι χρόνια μετά στο υπουργείο Εργασίας, δεν είναι κάτι αυτόνομο και ξεκομμένο από το παρελθόν, πρέπει να συνδεθεί με το τι είπε σε αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες έχουν αναφορά στο υπουργείο Εργασίας. Είναι οι κατηγορίες των 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων, στους οποίους έλεγε ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις στο ίδιο επίπεδο και θα δώσει 13η σύνταξη, είναι τα 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που τους είπε ότι θα αυξήσει τους μισθούς, θα καταργήσει τις απολύσεις και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ταυτόχρονα θα αυξήσει τα όρια και τα περιθώρια του επιδόματος ανεργίας» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που παρουσιάστηκαν και τα οποία δείχνουν αποκλιμάκωση των δεικτών της ανεργίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «είναι μικρόψυχοι», επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «κρύβουν ότι από το 2012 στο 2013 η Εργάνη δείχνει τη μεγάλη αλλαγή, που έγινε στη χώρα, όπου μετά από πολλά χρόνια αρνητικού ισοζυγίου περάσαμε σε ένα θετικό ισοζύγιο».

«Η ανεργία αποκλιμακώνεται, αλλά δυστυχώς χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας λόγω του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δικές μας προβλέψεις από το 27,9%, που παραλάβαμε την ανεργία, την παραδώσαμε στο 25,4%, μειώσαμε δηλαδή 2,5 μονάδες την ανεργία και προβλεπόταν στο τέλος του 2016 να μειωθεί στο 19,5%, κάτι που το έβλεπε το ΔΝΤ, το έβλεπαν οι θεσμοί, το βλέπαμε όλοι, και η ΤτΕ και κοιτάξτε τι έγινε. Η ανεργία δυστυχώς έκλεισε στο 23,5%. Μικρότερη μεν αλλά πολύ μακριά από αυτό που έπρεπε. Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας» επισήμανε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

Παρατήρησε δε ότι αυτό που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ως μείωση της ανεργίας «δεν είναι μία καθαρή μείωση, όσον αφορά την ανεργία, αλλά αναπληρώνεται η πλήρης απασχόληση με το πρωτοφανές φαινόμενο, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης».

«Στην περίοδο Σαμαρά και σε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν 60%-40% η σχέση πλήρους και ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ ανετράπη αυτή η ισορροπία και έγινε 40%-60%. Αυτό δείχνουν οι δείκτες της αποκλιμάκωσης της ανεργίας» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς πώς προσεγγίζει η ΝΔ το ενδεχόμενο η χώρα να βγει στις αγορές, ανέφερε: «Η έξοδος στις αγορές είναι καλοδεχούμενη, είναι ένα θετικό βήμα για την ελληνική οικονομία, όμως και το 2014 είχαμε βγει, άρα οι όποιες προσπάθειες συντελούνται από την κυβέρνηση, που δε μας βρίσκουν αντίθετους, προσπαθούν ουσιαστικά να γυρίσουν το κοντέρ εκεί που ήμασταν το 2014».

Επισήμανε δε ότι «εάν και εφόσον βγούμε, θα πρέπει να βγούμε προσεκτικά, να αξιολογηθεί το επιτόκιο που είναι ο κρίσιμος κρίκος της υπόθεσης εξόδου στην αγορά και αυτό να μην είναι κάτι που θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά θα είναι ουσιαστικό και πραγματικό στοιχείο».

Σχολιάζοντας το κλίμα πόλωσης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε την άποψη πως δεν φέρει την ευθύνη γι’ αυτό η αντιπολίτευση.

«Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η κυβέρνηση και αυτό το οποίο παρατηρούμε -εκτός από τα δημοσιονομικά θέματα, που είναι γνωστά, έχουν αποδοθεί οι ευθύνες και τις έχει καταλάβει ο λαός- είναι κάτι σοβαρότερο. Είναι η θεσμική και αξιακή παρακμή του τόπου, που συντελείται με έναν τρόπο πρωτοφανή για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επέρχεται ένας διχασμός, ένας κοινωνικός αυτοματισμός. Χτυπούν τη Δικαιοσύνη, χτυπούν ανεξάρτητες Αρχές και ουσιαστικά χτυπούν την ίδια τη Δημοκρατία. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα αβεβαιότητας και πολλών ερωτηματικών για τη χώρα μας, την ώρα που θέλει να ισορροπήσει οικονομικά» είπε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.