Quantcast
Βρυξέλλες: Καμία προσέγγιση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Βρυξέλλες: Καμία προσέγγιση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Ευρώπης Εμέρ Τσελίκ προσήλθαν χθες στις Βρυξέλλες για ένα διάλογο σε ανώτερο επίπεδο με εκπροσώπους της ΕΕ.

Ο διάλογος όμως στο τέλος μετατράπηκε σχεδόν σε σύγκρουση. Αντικείμενο το συνομιλιών δεν ήταν η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, οι οποίες έχουν παγώσει ήδη από το τέλος του 2016.

Θέμα δεν ήταν ούτε η αρχικά σχεδιαζόμενη συζήτηση για την τελωνειακή ένωση. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Ευρώπης Εμέρ Τσελίκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ανοίγοντας νέα κεφάλαια.

Προηγουμένως πάντως, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν αιτιολόγησε την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, αναφερόμενος στο πλήγμα που έχει δεχθεί το κράτος δικαίου στην Τουρκία και στις αμφιλεγόμενες συνταγματικές αλλαγές. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ΜεβλούτΤσαβούσογλου δήλωσε πως όλα είναι εντάξει στη χώρα του και πως κανένας νόμος δεν θίγει τις αρχές του κράτους δικαίου. Αντ΄αυτού κατηγόρησε την ΕΕ για δυο μέτρα και δυο σταθμά και δήλωσε πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να στρέφεται κατά δημοσιογράφων ή ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτοί κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα συνελήφθησαν μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ανάμεσά τους και ένας Γερμανός ακτιβιστής. Ο Σαλίλ Σετί, ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία DW δήλωσε στη DW: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία μετά τη σύλληψη των ακτιβιστών άγγιξε ένα άλλο επίπεδο όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η σύλληψη των μελών της Διεθνούς Αμνηστίας είχε σχεδιαστεί καιρό τώρα. Και εδώ ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή».

Σεβασμός στο κράτος δικαίου


Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου: «Για εμάς είναι θεμελιώδους σημασίας οι διατυπώσεις των κατηγοριών να είναι εξατομικευμένες και να βασίζονται σε σαφείς και ουσιαστικούς κανόνες. Εδώ έχουμε την εντύπωση πως πρόκειται για γενικόλογες κατηγορίες».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ακόμη ότι από τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν ως οικονομική βοήθεια προς στην Άγκυρα, μέχρι τώρα έχουν εισρεύσει μόλις 190 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία μπορεί να διακοπεί πλήρως μόνο και όταν τυπικά διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τέλος, όσον αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό και οι δυο πλευρές δήλωσαν πως δεν θα ανακινήσουν το θέμα, ωστόσο η Τουρκία επέρριψε στην ΕΕ ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της συνολικά, παρά το ότι η ίδια δέχεται στο έδαφός της πρόσφυγες που επαναπροοωθούνται. Η ΕΕ από την πλευρά της αντέκρουσε τις κατηγορίες.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.