Quantcast
Βρυξέλλες: Κρίσιμο φθινόπωρο για την έξοδο στις αγορές - enikonomia.gr
share

Βρυξέλλες: Κρίσιμο φθινόπωρο για την έξοδο στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει μια καλή επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης με τους επενδυτές, κάτι που έπραξαν με επιτυχία οι τρεις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να πειστούν οι επενδυτές ότι η έξοδος δεν θα έχει συγκυριακό χαρακτήρα αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά, δηλαδή ότι στο εξής η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από τις αγορές. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Όχι άλλες καθυστερήσεις


Ωστόσο αυτό που στη βελγική πρωτεύουσα χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου.

Με δεδομένο ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν προβλέπει νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αλλά μόνο ορισμένες μεταρρυθμίσεις και τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, η έγκαιρη ολοκλήρωση θα στείλει το μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται πλέον για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Επιπλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαναφέρει στην ατζέντα του Εurogroup με θετικό τρόπο και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.