Quantcast
Wall Street Journal: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερες κινήσεις - enikonomia.gr
share

Wall Street Journal: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερες κινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΚΤ έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου προκειμένου να «ρίξει» στην οικονομία της Ευρωζώνης 1 τρισ. ευρώ, ωστόσο ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις να κάνει περισσότερα κι αυτό λόγω των σαρωτικών αλλαγών που έχει υποστεί τελευταία ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός χάρτης εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, μεταβλητότητας στις αγορές και μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου,σημειώνει σε άρθρό της η Wall Street Journal.

Η Κίνα δεν παρουσιάζει τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και άλλες αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες πιέσεις.

Το ευρώ που υποχώρησε σημαντικά, στη συνέχεια ανέκαμψε.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα δυσκολέψουν την ΕΚΤ στο να επιτύχει τη δέσμευση της για επιστροφή του ετήσιου πληθωρισμού κάτω από το 2% από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, η οικονομική ανάπτυξη περιορίζεται από υψηλότερη επιβάρυνση χρέους και ασθενείς επενδύσεις. 

Η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεωθεί να λάβει μέτρα τελικά, ιδιαίτερα εάν τα μέτρα στήριξης στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες ή ενδεχόμενες καθυστερημένες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, δώσουν ώθηση στο ευρώ.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση», αναφέρει ο Beat Siegenthaler, σύμβουλος macro στην UBS.

Δεν περιμένει από την ΕΚΤ να λάβει κάποια νέα μέτρα χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου, μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί αναλυτές.

Ωστόσο, «σε κάποιο σημείο θα μιλήσουν για ένα follow-up QE, το οποίο είναι δύσκολο διότι μένει άλλος ένας χρόνος για το τωρινό».

«Εάν το ευρώ ανατιμηθεί και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν, θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος για αποπληθωρισμό», ανέφερε η Jennifer McKeown, οικονομολόγος στην Capital Economics αναφερόμενη σε μια διαρκή πτώση των τιμών καταναλωτή που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά μια οικονομία. Η ίδια αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν σε αρνητικό έδαφος στους επόμενους μήνες.

Oι αναλυτές αναμένουν ότι ο Μ. Draghi θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να δράσει.

«Θεωρώ ότι ο Mario Draghi θα τονίσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει», ανέφερε ο McKeown.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.