Quantcast
Welt: Η ΕΕ επαινεί τις νέες προτάσεις μεταρρύθμισης από την Αθήνα - enikonomia.gr
share

Welt: Η ΕΕ επαινεί τις νέες προτάσεις μεταρρύθμισης από την Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, οι εταίροι περίμεναν από την ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόταση μεταρρυθμίσεων.

Οταν έφθασε στέλεχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως αποτελεί «μια καλή βάση για πρόοδο».

Ειδικότερα ο Martin Selmayr, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έγραψε στο Twitter πως οι νέες προτάσεις έφθασαν, και έκαναν μια «καλή βάση» για τις επικείμενες συζητήσεις υψηλού επιπέδου.

Έτσι, οι ηγέτες θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν μια βάση για συζήτηση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

 

Οι ηγέτες είναι εκεί για να κρίνουν

Οι ηγέτες που έχει αναλάβει με τη συμφωνία, δεν κατάφεραν να επέλθει μετά από τέσσερις μήνες επίμονων διαπραγματεύσεων.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε υπό τον πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ.

Η πρόοδος, ωστόσο, δεν είχε επέλθει μετά τις διαπραγματεύσεις. Η πίεση για την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι τεράστια. Στις 30 Ιουνίου, λήγει το τρέχον πακέτο διάσωσης όπως επίσης εκπνέει και η προθεσμία καταβολής της δόσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελλάδα δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα. Η χώρα απειλείται με εθνική χρεοκοπία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Επικίνδυνα αβεβαιότητα

Η ανησυχία στην Αθήνα και στη ζώνη του ευρώ είναι ήδη μεγάλη καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα μπορούσαν οδηγήσει τις αγορές σε αναταραχή.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι πολλοί Έλληνες έσπευσαν στα γκισέ αλλά και τα ΑΤΜ των τραπεζών για να «σηκώσουν» τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους από την ανησυχία που τους είχε κυριεύσει για πιθανή πτώχευση ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται κορυφαίους τραπεζίτες, πως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια «δύσκολη» Τρίτη σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ο Θεός ξέρει πώς, θα μοιάζει η Τρίτη» είπε ένας τραπεζίτης. «Ούτε καν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σίγουρος πώς είναι τα πράγματα»…

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.