Quantcast
Welt: Ο Βαρουφάκης ελπίζει σε ένα «σχέδιο Μέρκελ» - enikonomia.gr
share

Welt: Ο Βαρουφάκης ελπίζει σε ένα «σχέδιο Μέρκελ»

δημοσιεύτηκε:

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποδέχθηκε στη Γερμανία ως «ποπ σταρ». Στο Βερολίνο παρουσίασε «χαρούμενος» προκλητικές ιδέες αναφέρει η Die Welt.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρείται «Rockstar» ελληνική πολιτική αλλά ακόμα και στο γερμανικό δημόσιο ασκεί «γοητεία».

Η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ινστιτούτο Οικονομικών ερευνών προσέλκυσε δεκάδες οπαδούς οι οποίοι τον περίμεναν με αφίσες και πανό μπροστά από το νεοκλασικό μεγαλοπρεπές κτίριο.

 

«Συμφωνούμε να διαφωνούμε»

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιάνης Βαρουφάκης επισκέπτεται τη Γερμανία. Τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας, Βαρουφάκης είχαν ταξιδέψει στο Βερολίνο. Εκείνη την εποχή ο Βαρουφάκης και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζονταν να συμφωνούν ότι διαφωνούν.

Αυτή τη φορά δεν υπήρχε καν μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η τωρινή παρουσία του κ. Βαρουφάκη ήταν απολογητική ωστόσο επισήμανε πως το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά πρέπει να μεταρρυθμιστούν αλλά χωρίς να «συμπιεστεί» ο πληθυσμός.

Ειδικότερα ο ‘Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά όχι μέσω περικοπών. Οι συνθήκες εργασίας που θυμίζουν δουλεία καθώς περίπου 500.000 άνθρωποι δεν λαμβάνουν μισθό εδώ και έξι μήνες.

Παράλληλα επανέλαβε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει ένα Grexit καθώς θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και θα είναι σαν ένα βιομηχανικό ατύχημα που κανείς δεν θέλει.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία γρήγορα, και οι εταίροι θα πρέπει να στραφούν μακριά ένα ατύχημα που θα μπορούσε αποτελούσε ένα τεράστιο λάθος που θα μείνει στην ιστορία ως μια αποτυχία της πολιτικής τάξης», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ‘Ελληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως η κ. Μέρκελ πρέπει να αποκτήσει έναν εντελώς νέο ρόλο θυμίζοντας την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Μπερνς το 1946 στη Στουγκάρδη και ευελπιστεί σε ένα «σχέδιο Μέρκελ» για την Ελλάδα όπως το περίφημο «σχέδιο Μάρσαλ»…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.