Quantcast
Wilbur Ross: Θα τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωπαίοι - enikonomia.gr
share

Wilbur Ross: Θα τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωπαίοι

δημοσιεύτηκε:

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και των δικών του επενδύσεων στην Ελλάδα μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καταθέτει ο γνωστός επενδυτής Wilbur Ross.

Ο πρόεδρος της WL Ross & Co, ρωτήθηκε από την εκπομπή Squawk Box για την επένδυσή του στη Eurobank (ύψους 1,8 δισ. δολ. που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι) και απάντησε πως μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από ότι θα ήθελε δεδομένων των συνθηκών,  «σε κάνει να νιώθεις τρόμο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το πιο άγριο άλογο στον κόσμο που δεν μπορεί να εξημερωθεί».

Ο κ. Ross δήλωσε ότι ενθαρρύνεται από την ταχύτητα με την οποία σχηματίζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση. «Νομίζω ότι θα έχουν σήμερα έτοιμο όλο το σχήμα και πως θα έχουν 10 υπουργούς αντί 18 μέχρι πρότινος και αυτό δείχνει ότι συγκεντρώνει δύναμη σε μικρότερη ομάδα και είναι πολύ καλή ιδέα. Πράγματι σήμερα, υπάρχει μία συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε τηλεφωνικώς. Μου φαίνεται λοιπόν ότι δεν πηγαίνουν ψάχνοντας» δήλωσε ο κ. Ross.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ο κ. Ross δήλωσε: «Πιστεύω ότι η ΕΕ θα κάνει συμβιβασμούς. Όχι κούρεμα στο χρέος, αλλά θα μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο». «Μέχρι τον Αύγουστο χρειάζονται 15 δισ. ευρώ για να αποπληρώσουν χρέη και τόκους» δήλωσε ο κ. Ross. «Η Ελλάδα τώρα πληρώνει περίπου 8 δισ. ευρώ σε τόκους κάθε χρόνο. Το μέσο επιτόκιο είναι 2,5%» εξήγησε και συμπλήρωσε πως εάν το επιτόκιο μειωθεί κατά το ήμισυ «θα μπορούσαν να γλιτώσουν 4 δισ. ευρώ ετησίως». «Κι αν δεν έχουν τα υπόλοιπα 4 δισ. θα μπορούσαν να έχουν κάποια ανακούφιση στις μικρές λήξεις. Δεν βλέπω πολύ πιθανό να μπορούν να πληρώσουν τα 15 δισ. ευρώ μόνοι τους, αλλά νομίζω ότι όλοι το ξέρουν αυτό. Έτσι, τελικά εάν μειώσεις τα επιτόκια και εάν παρατείνεις τις λήξεις έχεις πραγματικά κόψει το χρέος έστω κι αν δεν έχεις μειώσει την ονομαστική του αξία» καταλήγει.

Επεσήμανε παράλληλα ότι και ο Αντώνης Σαμαράς είχε σκληρή ρητορική προτού αναλάβει την κυβέρνηση και πως στη συνέχεια έγινε πιο συνεργάσιμος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.