Quantcast
WSJ: «'Εκρηξη» Τσίπρα κατά των πιστωτών ενώ το ρολόι χτυπά - enikonomia.gr
share

WSJ: «’Εκρηξη» Τσίπρα κατά των πιστωτών ενώ το ρολόι χτυπά

δημοσιεύτηκε:

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας «επιτέθηκε» στους πιστωτές για το χειρισμό τους στην κρίση χρέους της χώρας αλλά πρότεινε ότι μια προσεχή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα μπορούσε να είναι η αποφασιστική στιγμή στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αναφέρει η Wall Street Journal.

Καθώς ο χρόνος τελειώνει, η Αθήνα και οι δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λυγίσει για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για λιτότητα, σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια που χρειάζονται απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία .

Η διαφορά είναι πιθανό να έρθει με μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 25 Ιουνίου, ή ενδεχομένως και νωρίτερα, κατά την οποία είτε ο κ Τσίπρας ή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να υποχωρήσει.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τα αιτήματα βαθύτερης λιτότητας από τους διεθνείς πιστωτές της, και κατηγόρησε άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ότι προσπαθούν να ταπεινώσουν τη χώρα ενώ ειδικά για το ΔΝΤ ανέφερε πως τα στελέχη του έχουν «ποινικές ευθύνες» για την τρέχουσα οικονομικών δεινή κατάσταση της χώρας.

Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η Αθήνα πρέπει να τερματίσει την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εικασίες για Grexit.

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις αρχίζουν τώρα» είπε ο κ Τσίπρας.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στο να πείσει την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν τη συμφωνία καθώς η συγκεκριμένη συνιστώσα του κόμματος έχει απειλήσει να απορρίψει οποιαδήποτε σκληρή συμφωνία που περνά τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν σε περικοπές συντάξεων αλλά και εργασιακών δικαιωμάτων.

Πάντως ο ‘Ελληνας ηγέτης συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη επικεφαλή του κόμματος «Το Ποτάμι» ο οποίος επανέλαβε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ.

Με τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών να βρίσκονται σε αδιέξοδο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις συζητήσεις την Πέμπτη που θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο. Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ τόνισε πως εργάζεται προς την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεί.

Από την άλλη μεριά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας και προειδοποίησε ότι αν δεν το πράξουν, θα δημιουργούν πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν θα φέρει νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Στην Ελλάδα έχει προτείνει περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι δανειστές, κυρίως η Γερμανία και το ΔΝΤ, πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορούν να θέσουν την οικονομία αλλά και τα δημόσια έσοδα σε μια σταθερή μακροπρόθεσμη βάση.

Η αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε 13% και 23% αντίστοιχα αποτελεί το μείζον ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για μετάδοση λανθασμένων πληροφοριών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν ήταν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και στα φάρμακα.

Ο κ Γιούνκερ είπε ότι είχε προτείνει στον κ Τσίπρα να αντικαθιστούν οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ με άλλα μέτρα, ίοπως για παράδειγμα με τη μείωση των δαπανών για την άμυνα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.