Quantcast
WSJ: «Μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις έστω να επιβιώσουν;» - enikonomia.gr
share

WSJ: «Μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις έστω να επιβιώσουν;»

δημοσιεύτηκε:

«Μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις έστω να επιβιώσουν;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η Wall Street Journal σε εκτενές της άρθρο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η πολιτική κρίση ανάμεσα στη νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και τους πιστωτές της χώρας απειλεί να καταπνίξει οιαδήποτε επιχειρηματική ανάκαμψη. Η αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας καθώς τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν και θα αυξηθεί η εξάρτηση από τη διεθνή στήριξη» σημειώνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «η ύφεση – κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε περισσότερο από 25% – άρχισε να ανατρέπεται τον προηγούμενο χρόνο με επιστροφή της χώρας σε ήπια ανάπτυξη. Αργότερα όμως, καθώς η πολιτική πορεία της χώρας έγινε περισσότερο θολοί, οι βασικοί δείκτες άρχισαν να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες μειώθηκαν. Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ήδη ταλαιπωρημένες τράπεζες είδαν εκροές καταθέσεων 8 με 10 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναγκάστηκαν να ζητήσουν στήριξη από τον ELA”

«Πολλοί πελάτες είπαν τον προηγούμενο χρόνο ότι η οικονομία βελτιωνόταν σε όρους πωλήσεων και κερδών» είπε ο Πλάτων Μονοκρούσος, της Eurobank και συμπληρώνει: «Τώρα όμως, υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα»

«Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται είτε ότι δεν μπορούν να βρουν πίστωση είτε πως είναι υπερβολικά ακριβή. Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται να αναβάλουν επενδύσεις, με ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία. Από το 2010, ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε περισσότερο από 20% στις 740.000,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ. Οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές για την αγορά εργασίας με εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστό υψηλότερο του 25%.

«Η μόνο έξοδος από την κρίση είναι μέσω του ιδιωτικού τομέα» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και συμπληρώνει ότι είναι πιθανό να κλείσουν περισσότερες επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες εάν δεν καταφέρουν να βρουν πίστωση. «Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος» είπε.

Ακόμη και ο τουριστικός κλάδος, ο μεγαλύτερος της χώρας, αρχίζει να ανησυχεί. Πολλοί Ευρωπαίοι tour operator οριστικοποιούν τα σχέδιά τους για το καλοκαίρι, αλλά η πολιτική αναταραχή στη χώρα έχει οδηγήσει σε αναβολές. Τα ξενοδοχειακά project και οι επενδύσεις στον κλάδο έχουν παγώσει. «Πολλοί άνθρωποι αναθεωρούν επενδύσεις» δηλώνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων συμπληρώνοντας ότι υπήρχε «σημαντική μείωση» στις κρατήσεις από Γερμανούς τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, εκτιμά πως η σεζόν θα σωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση λύσει σύντομα τη διαμάχη με την Ευρώπη. «Δεν συζητάμε για άλλα σενάρια, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» δήλωσε.

Πέρσι, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα βρέθηκε σε ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση 20% στα 24 εκατ. ανθρώπους. Οι ταραχές σε Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή με σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές κατέστησαν την Ελλάδα ελκυστικότερο προορισμό.

Αυτή η εξέλιξη ήταν θεόσταλτο έργο για την ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός αντιστοιχεί τώρα στο ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας (από 15% πριν λίγα χρόνια). Η ελληνική βιομηχανία έχει κάποια μειονεκτήματα.

Με τα χρόνια, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το εργατικό κόστος ανάγκασαν πολλούς μεταποιητές να μετακομίσουν σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Πολλές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται παράλληλα, ότι οι προμηθευτές τους από το εξωτερικό ζητούν προκαταβολική εξόφληση για κάθε παραγγελία. Δεδομένου όμως, των προβλημάτων ρευστότητας, αλλά και των σφιχτών συνθηκών στο δανεισμό, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.