Quantcast
Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις την παράταση έχεις υπογράψει και το μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις την παράταση έχεις υπογράψει και το μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και τον διάδοχό του, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Μιλώντας στο Mega, απάντησε στον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει αναφέρει πολλές φορές πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους των συμφωνιών με τους δανειστές της χώρας:

«Γίνονταν διαπραγματεύσεις, αλλά όχι υπό το φως της δημοσιότητας. Και φωνάζαμε και μας φωνάζανε, αλλά δεν τα βγάλαμε προς τα έξω», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ερωτηθείς για το πολυσυζητημένο e-mail του, αλλά και για το e-mail του κ. Βαρουφάκη, τόνισε: «Δεν μπορούν να συγκριθούν, γιατί το email Βαρουφάκη είναι το ξεκίνημα, ενώ το email Χαρδούβελη ήταν το τέλος. Ήμασταν στην έξοδο και τώρα ξεκινάμε από την αρχή. Από την στιγμή που υπογράφεις την παράταση, υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το τι εμπεριέχει το μνημόνιο, είναι γιατί οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι θα τηρήσει το μνημόνιο». 

Παράλληλα, ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στην παράταση του ελληνικού προγράμματος αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης: «Η επιλογή μας ήταν οι τρεις μήνες. Γιατί ήξερα ότι οι ανάγκες μας ήταν μεγάλες μέχρι τον Μάρτιο. Ήταν 7,2 δισεκατομμύρια που έλειπαν από την οικονομία.  Τον Δεκέμβριο τους είπα: «κύριοι, ξεμένουμε και όλοι πάγωσαν». Μία χώρα όμως δεν ήθελε τους τρεις μήνες γιατί συνέπιπταν με την προεκλογική τους περίοδο και πρότειναν έναν μήνα. Αν μας έδιναν έξι μήνες δεν θα έκλεινε η αξιολόγηση. Και οι αξιολογητές θα έλεγαν «κάντε και κάτι παραπάνω». Έγινε πηγαδάκι με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είπε θα σας δώσω έξι εβδομάδες. Τότε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μπήκε και είπε πάρτε δύο μήνες». 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης σχολίασε και την διάλυση της τρόικας και την αντικατάστασή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: «Όλοι γελάνε με τον όρο αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν αλλάζει κάτι εκτός από το όνομα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.