Quantcast
Χρηματοδότηση μέσω δεσμεύσεων μετά το «ναι» του Eurogroup - enikonomia.gr
share

Χρηματοδότηση μέσω δεσμεύσεων μετά το «ναι» του Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Χρηματοδότηση έναντι δεσμεύσεων που θα αναληφθούν άμεσα μέσα από την εξειδίκευση των μέτρων που εγκρίθηκαν από το χθεσινό άτυπο Eurorgroup είναι η επόμενη μέρα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα.

Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους περίπου 3 δις ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου και άλλα 3 δις ευρώ το δίμηνο Μαίου Ιουνίου τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει αν δεν αυξήσει το όριο δανεισμού της μέσω εντόκων γραμματίων.

Η έγκριση όμως μιας τέτοιας αύξησης είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από άμεσες υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα.

Τα 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών είναι σχεδόν απίθανο να εκταμιευτούν πριν οι τρείς θεσμοί πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας… διευθέτησης αφού τα χρήματα αυτά είχαν συνδεθεί με την αξιολόγηση του μνημονίου.

Η διευκόλυνση στην χρηματοδότηση περνά μοιραία από την εξειδίκευση δύσκολων μέτρων τα οποία έστειλαν την προηγούμενη Κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές.

Τα πιο δύσκολα από τα θέματα που θα αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο είναι και τα αυτά που έχουν το μεγαλύτερο βάρος.

Τα πιο σοβαρά από αυτά είναι:
Η αλλαγή καθεστώτος του ΦΠΑ είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και μπήκε και στην πρόταση του υπουργού οικονομικών.

Η αλλαγή αυτή περνά από την επανεξέταση του καθεστώτος του χαμηλού συντελεστή για τα νησιά και το ηλεκτρονικό κυνήγι για την αύξηση της απόδοσης του φόρου πανελλαδικά.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που περιέχονταν στο περίφημο e- mail Χαρδούβελη είχε ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων όπως και οι υποψίες αύξησης του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα γίνουν άμεσα λόγω των ελλειμμάτων των ταμείων.

Η πρόταση Βαρουφάκη δεν έκανε καθόλου λόγο την ακύρωση μνημονιακών μέτρων.

Αντίθετα μιλούσε για κατάργηση των εξαιρέσεων που οδηγούν σε πρόωρες συντάξεις και σύγκλιση των ποσοστών αναπλήρωσε στα επίπεδα των πραγματικών εισφορών.

Το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο έμεινε στην μέση από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η πρόταση Βαρουφάκη υπόσχεται εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που δεν θα απειλούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς η διαγραφή δανείων και οι πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις που ακούστηκαν χθες.

Ότι δηλαδή τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα ως 10000 ευρώ δεν θα πληρώσουν τίποτα και τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μέχρι και τα 30000 ευρώ μόνο το 20% του εισοδήματος τους.

Ο περίφημος πυλώνας Ι από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις για παροχή τροφής ιατροφαρμακευτική περίθαλψης επιδόματος στέγης και παροχής ρεύματος είναι μικρού κόστους και μπορούν να περάσουν.

Θα είναι δύσκολο όμως να περάσει η καταβολή της 13ης σύνταξης το κόστος της οποίας φτάνει τα 535 εκ ευρώ που επίσης είναι στο ίδιο πακέτο μέτρων.

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% που ήταν ο στόχος για φέτος.

Ακόμη και αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί για φέτος λόγω των δυσκολιών που θα έχει να ορθοποδήσει ο προϋπολογισμός δεν θα είναι εύκολο να καθιερωθεί για όλα τα χρόνια μέχρι και το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει και μια συζήτηση για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015 τα οποία θα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με αυτά που υπολογίζονταν μέχρι και το τέλος του 2014.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ακόμη και ο στόχος για 1,5% του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί φιλόδοξος.

Ειδικά εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερος από το 2,9% του ΑΕΠ που είχε ο προϋπολογισμός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.