Quantcast
Υπ. Εργασίας: Πρόστιμα 9,5 εκατ. ευρώ για αδήλωτους εργαζόμενους - enikonomia.gr
share

Υπ. Εργασίας: Πρόστιμα 9,5 εκατ. ευρώ για αδήλωτους εργαζόμενους

δημοσιεύτηκε:

Πρόστιμα  για αδήλωτη εργασίας που ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια  επέβαλε το υπουργείο Εργασίας τον Οκτώβριο.Από τον Σεπτέβριο του 2013 που ξεκίνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο “ΑΡΤΕΜΙΣ “μέχρι και το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στα 59.916.741 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2014 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.391.498 ευρώ. 

Συνολικά, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και ξεκίνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η επιβολή του υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται στα 59.916.741 ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως σε μια προσπάθεια να παταχθεί η «μαύρη» εργασία «αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της «ψευδομερικής απασχόλησης» ή και αδήλωτης εργασίας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.