Quantcast
Υποχρεωτική τοποθέτηση POS σε επιχειρήσεις, αυτόματη είσπραξη οφειλών και κατασχέσεις - enikonomia.gr
share

Υποχρεωτική τοποθέτηση POS σε επιχειρήσεις, αυτόματη είσπραξη οφειλών και κατασχέσεις

δημοσιεύτηκε:

Αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις, υποχρεωτική τοποθέτηση POS στο 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, εξίσωση των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων με τις εμπορικές και παράταση της επιβολής φόρου υπεραξίας στα ακίνητα μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το κείμενο των δανειστών η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ημερησία, δεσμεύεται για τις εξής παρεμβάσεις:

[1] Πλαστικό χρήμα: Έως τον Ιούνιο του 2017 πρέπει να έχουν τοποθετηθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων, με βάση κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων με υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή ενώ νωρίτερα, έως τον Φεβρουάριο του 2017, θα πρέπει να λειτουργεί η λοταρία αποδείξεων ΦΠΑ.

[2] Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία να υπερβαίνουν τα 93 δισ. ευρώ, οι δανειστές ζητούν βελτίωση του συστήματος είσπραξης των χρεών και η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για:
  • Δημιουργία ειδικού λογισμικού για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων.
  • Σαφή κριτήρια για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
  • Ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, η οποία θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών.
  • Μελέτη, έως τον Μάρτιο του 2017, της πιθανότητας εισαγωγής ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών, των φόρων μεμονωμένων φορολογούμενων.
  • Φορολογική Διοίκηση και το ΚΕΑΟ θα πρέπει έως το Φεβρουάριο του 2017 να κατηγοριοποιήσουν τους οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνάρτηση με την ικανότητα να πληρώσουν, κάνοντας μία λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών. Η ιεράρχηση των υποθέσεων θα γίνει με βάση τις προοπτικές είσπραξης.

[3] Ακίνητα: Έως τον Ιούνιο του 2017, οι αρχές, με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας, θα εξασφαλίσουν την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες ενώ η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναβάλλεται έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

[4] Επιχειρήσεις: Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Επίσης έως τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση θα επανεξετάσει:

  • σε συνεργασία με τα κλιμάκια τεχνικής βοήθειας, όλες τις εξαιρέσεις και τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, με στόχο την κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές,
  • την προνομιακή φορολογική μεταχείριση της ναυτιλιακής κοινότητας, σε συνάρτηση με τους σχετικούς δείκτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μελέτη για την αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ για την εξαίρεση των επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.