Quantcast
Υποχρεώσεις 2 δισ. ευρώ στο πρώτο 10ήμερo Απριλίου - enikonomia.gr
share

Υποχρεώσεις 2 δισ. ευρώ στο πρώτο 10ήμερo Απριλίου

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την ομάδα των Βρυξελλών να διαμαρτύρεται ατύπως για την ασάφεια της ελληνική πρόταση, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για τον Απρίλιο ο οποίος στο πρώτο 10ήμερο του φέρνει υποχρεώσεις περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην Παρασκευή στους Financial Times τόνισε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου θα αποπληρωθούν κανονικά για τον Μάρτιο.

Πράγματι, την Παρασκευή οι υποχρεώσεις του δημοσίου πληρώθηκαν κανονικά.

Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την συνέχεια με τους δανειστές να κρατούν ασφυκτικά κλειστή την στρόφιγγα της ρευστότητας ζητώντας από την Ελλάδα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με μνημονιακά μέτρα.

Οι πρώτες 2,5 μέρες των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες κύλησαν χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα με τους εκπροσώπους των δανειστών να προσδιορίζουν χρονικά ένα Eurorgroup για την έγκριση των ελληνικών προτάσεων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Συνεπώς, αν όλα πάνε καλά μια κάποια εκταμίευση προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη του μήνα αφού η καταβολή μέρους έστω της δόσης θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.

Στο μεταξύ βέβαια η περιορισμένη ρευστότητα στις τράπεζες και οι περιορισμοί στον δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων έχουν καταστήσει μαρτύριο την κάλυψη των μηνιαίων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας που δεν έχει φορτωμένος πολλές υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια . Μέχρι και το τέλος του μήνα οι υποχρεώσεις του δημοσίου περιορίζονται σε πληρωμές 200 εκ ευρώ για τόκους, 450 εκ ευρώ σε δόση προς το ΔΝΤ και μετά τα μέσα του στην αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την υποχρεώσεις του κεντρικού και ευρύτερου δημοσίου που υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ (περιλαμβάνοντας και 1,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις) μεγάλο μέρος από τις οποίες είναι προγραμματισμένες για το πρώτο 10ήμερο του μήνα που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

 

Υποχρεώσεις 2 δις ευρώ

Η πρώτη και ίσως πιο σοβαρή υποχρέωση του ΓΛΚ είναι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Μέχρι και την Τετάρτη 1η του μήνα θα πρέπει το δημόσιο να καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία 1,4 δισ. ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση.

Μέχρι και την Δευτέρα 6 του μήνα θα πρέπει να εξασφαλιστούν άλλα 150 εκατ. ευρώ για την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων.

Από την Πέμπτη 9 του μήνα ξεκινούν και πάλι οι υποχρεώσεις για το χρέος καθώς θα πρέπει να αποπληρωθούν 450 εκατ. ευρώ ως δόση για το ΔΝΤ και μάλιστα σε μια καταβολή.

Η δεξαμενή εσωτερικού δανεισμού ύψους 7,2 -7,3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση καθιστώντας διαθέσιμες καταθέσεις από ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί σίγουρη λύση.

Θα πρέπει τα διοικητικά συμβούλια του κάθε οργανισμού να συμφωνήσουν με την εκχώρηση των μετρητών τους την στιγμή που πολλά από αυτά βρίσκονται σε δι8αδικασία αντικατάστασης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.