Quantcast
Υψηλά έσοδα για τους υπαλλήλους εταιρειών που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας - enikonomia.gr
share

Υψηλά έσοδα για τους υπαλλήλους εταιρειών που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας

δημοσιεύτηκε:

Υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο, περίπου έξι φορές περισσότερους εργαζόμενους και μισθούς έως και 20% υψηλότερους, έχουν οι εταιρείες που κατέχουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), σε σχέση με τις εταιρείες που δεν κατέχουν τέτοια δικαιώματα.

Αυτά είναι τα βασικά πορίσματα μελέτης που διεξήγαγε το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας και γνωστοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε επίσημα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία από 2,3 εκατ. και πλέον ευρωπαϊκές εταιρείες, καλύπτει εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα και σχέδια και υποδείγματα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Ένα από τα βασικά πορίσματα της μελέτης είναι ότι περιορισμένο ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ευρώπη κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα ή σχέδια και υποδείγματα.

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι οι ΜμΕ που κατέχουν τέτοια δικαιώματα έχουν σχεδόν 32% υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο -δηλαδή, σημαντικά υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις, που καταδεικνύουν σημαντικά σχετικά οφέλη σχετιζόμενα με την κατοχή ΔΔΙ.

Οι ΜμΕ είναι εταιρείες που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) António Campinos, δήλωσε: «Οι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και, σύμφωνα με τη μελέτη του ΓΕΕΑ, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, συνιστούν για αυτές οικονομικό πλεονέκτημα.
Με τη δημιουργία των δωρεάν, παγκόσμιων, διαδικτυακών βάσεων δεδομένων για εμπορικά σήματα και σχέδια και υποδείγματα (TMview και DesignView), το ΓΕΕΑ έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια εταιρείες και ιδιώτες να αναζητούν ΔΔΙ.

Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, καταδεικνύει ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω βήματα για την προαγωγή των οικονομικών πλεονεκτημάτων της ΔΙ στους κόλπους των ΜμΕ, οι οποίες επωφελούνται από αυτήν στον μέγιστο βαθμό. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις ΜμΕ ώστε να διερευνήσουν πλήρως τις οικονομικές δυνατότητες που πηγάζουν από τα ΔΔΙ τους».

Η έκθεση, η οποία εξετάζει τη συμβολή των ΔΔΙ σε επίπεδο εταιρείας, αποτελεί συνέχεια μιας πρώτης ανάλυσης που αφορούσε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τη συμβολή των κλάδων εντάσεως ΔΔΙ στις οικονομικές επιδόσεις και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, το 40% περίπου της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ (ύψους περίπου 4,7 τρισ. ετησίως) ασκείται από κλάδους εντάσεως ΔΔΙ και το 35% περίπου της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ (77 εκατομμύρια θέσεις εργασίας) προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από κλάδους όπου η χρήση δικαιωμάτων ΔΙ είναι υψηλότερη του μέσου όρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για χρήσιμους συνδέσμους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το link:
https://oami.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/IPContributionStudy/phase2/press_release_IPR_firm_performance_el.pdf

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.