Quantcast
Γερμανικός Τύπος: Τι λέει για τον ελληνικό τουρισμό μετά το τέλος του lockdown - enikonomia.gr
share

Γερμανικός Τύπος: Τι λέει για τον ελληνικό τουρισμό μετά το τέλος του lockdown

δημοσιεύτηκε:

Στην έναρξη της τουριστικής σεζόν της χώρας μας μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό εστιάζει ο γερμανικός Τύπος.
Αναλυτικά:

FAZ για σπανία και Ελλάδα: Η νέκρα έχει ένα τέλος
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει για τα πρώτα ανοίγματα τουριστών προς Ισπανία και Ελλάδα: «Η νέκρα έχει ένα τέλος. Ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την Ισπανία μπορούν και πάλι να υπολογίζουν με επισκέπτες και έσοδα. Μετά το τέλος της ταξιδιωτικής οδηγίας για 27 χώρες της Ευρώπης, οι πρώτοι τουρίστες καταφθάνουν. Αν ψάχνει όμως κάποιος για ωφελημένους από τη χαλάρωση των μέτρων, δεν θα βρει σχεδόν κανέναν. Ένας ξενοδόχος, ο οποίος μετά από μήνες μπορεί να κάνει το 50% του τζίρου του, δεν θεωρεί τον εαυτό του κερδισμένο. Κι ένα ταξιδιωτικό γραφείο μετά από ένα μαραθώνιο ακυρώσεων και τον μηδενισμό του τζίρου έχει μια κράτηση την ημέρα δεν πρόκειται να πανηγυρίσει. Περισσότερο σκέφτονται τον περιορισμό των ζημιών παρά το κέρδος. Μετά τη στασιμότητα, η νέα πρόκληση είναι με τις μισές δουλειές να κρατηθούν στη ζωή».

Handelsblatt:Μείωση του τζίρου και συγχωνεύσεις
Συνέντευξη του Ανδρέα Ανδρεάδη, διευθύνοντος συμβούλου του SANI/IKOS GROUP και πρώην πρόεδρου του ΣΕΤΕ, φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt με αφορμή το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ επισημαίνει πως «το ξεκίνημα της σεζόν είναι γεμάτο αβεβαιότητα, ωστόσο ένα πράγμα ξέρει ήδη ο Ανδρέας Ανδρεάδης ‘φέτος δεν πρόκειται να κερδίσουμε χρήματα’… Εφτά συνεχόμενα χρόνια η Ελλάδα ανακοίνωνε το ένα ρεκόρ ταξιδιωτών μετά το άλλο. Από το 2013 που η οικονομική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της ο αριθμός των ξένων επισκεπτών διπλασιάστηκε… Τα περισσότερα από τα 10.221 ελληνικά ξενοδοχεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτή είναι και η γοητεία της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν απόθεμα ρευστότητας. Δυο στις τρεις επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα πτωχεύσουν και ένας στους πέντε το θεωρεί πολύ πιθανόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης δεν ανήκει σε αυτούς. Δεν φοβάται για τη λειτουργία της επιχείρησης. ‘Είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι που θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε για δύο χρόνια και χωρίς τη λειτουργία του ξενοδοχείου λέει.»
Η μεγάλη ανησυχία του διευθύνοντος συμβούλου του μεγάλου ξενοδοχείου στη Χαλκιδική είναι «πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την εργασία των υπαλλήλων μας και πώς θα τους δώσουμε κίνητρα χωρίς να διακινδυνεύσουμε το οικονομικό μέλλον της επιχείρησης». Όσον αφορά τα μέτρα φυσικής απόστασης, το ξενοδοχείο φαίνεται να μην έχει κανένα πρόβλημα αφού οι ομπρέλες είναι τοποθετημένες ανά τέσσερα μέτρα και ‘μια εφαρμογή στο κινητό θα εξασφαλίζει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να οργανώνουν την παραμονή τους χωρίς επαφές. Με τα επιτόπια πρωτόκολλα υγιεινής αλλά και την πιστοποίηση από την TÜV Austria και τους ειδικούς του Ecolab οι απαιτήσεις ικανοποιούνται με το παραπάνω. Δεν θα κάνουμε τακτικά τεστ μόνο στους υπαλλήλους μας αλλά και σε όλους τους επισκέπτες κατά την άφιξή τους».
Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά πως θα υπάρξει συρρίκνωση των εισπράξεων κατά 50 έως 70% ενώ αναμένει και πολλές συγχωνεύσεις και καταλήγει πως ο κλάδος θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

ZEIT: Στην
Ελλάδα αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες

«Ξεκίνησαν οι
πρώτες πτήσεις για Μαγιόρκα και Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη
διαδικτυακή σελίδα της ZEIT. «Αυτή τη στιγμή την περίμεναν πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία. Μετά από
διάλειμμα τριών μηνών οι παραθεριστές μπορούν και πάλι να επισκεφθούν τους
αγαπημένους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Το πρωί της
Δευτέρας η TUI ξεκίνησε από
το Ντίσελντορφ με 165 επιβάτες για την Πάλμα της Μαγιόρκα. Και στην Ελλάδα όμως
αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες. … Η Ελλάδα άνοιξε τα δυο πιο σημαντικά
αεροδρόμιά της, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τουρίστες από πάρα πολλές χώρες. Από
το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και τη Ζυρίχη έχουν προγραμματιστεί
οι πρώτες πτήσεις. Από τα αεροδρόμια του Βερολίνου ταξιδιώτες αναφέρουν πως
τουρίστες και επιχειρηματίες σχημάτιζαν ουρές στους ελέγχους ασφαλείας».

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.