Quantcast
Τουρισμός: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Ολόκληρο το σχέδιο για την επίσημη πρεμιέρα στις 15 Μαΐου - enikonomia.gr
share

Τουρισμός: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα – Ολόκληρο το σχέδιο για την επίσημη πρεμιέρα στις 15 Μαΐου

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Δ. Οικονομάκη

Σε αγώνα δρόμου ενόψει της επίσημης πρεμιέρας του ελληνικού τουρισμού, στις 15 Μαΐου, αποδύεται ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με στόχο την ενεργοποίηση ισχυρών πόλων άντλησης ταξιδιωτών για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να αντεπιτεθεί, ώστε να καλύψει μέρος των απωλειών που υπήρξαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Χ. Θεοχάρης, ο οποίος μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -μία από τις 5 χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες έχει γίνει άρση της υποχρεωτικής καραντίνας-, αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία και στην Ισπανία, επιδιώκοντας να ενισχύσει την τουριστική ζήτηση. Η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού σε αυτές τις πέντε χώρες είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, με δεδομένο ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, ενώ η Πολωνία τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε μια πολλά υποσχόμενη για τον ελληνικό τουρισμό αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019, έτος-ρεκόρ για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, οι 4 χώρες τροφοδότησαν την Ελλάδα με περισσότερους από 10 εκατ. ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν πάνω από 8 δισ. ευρώ. Σε ρυθμούς επανεκκίνησης μπαίνουν σταδιακά και οι επιχειρηματίες του κλάδου, με τα περισσότερα ξενοδοχεία να εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσουν το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, σε συνάρτηση με τη ζήτηση που θα υπάρχει. «Το φορτίο του ελληνικού τουρισμού αυτή τη στιγμή είναι επιδημιολογικό. Όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τόσο θα ενισχύεται η ροή των προκρατήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, η πλειονότητα των ξενοδοχείων θα επαναλειτουργήσει στα τέλη Ιουνίου», επισημαίνει στη Realnews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. «Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δύο μήνες που θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η ζήτηση είναι πιο έντονη για τους μήνες από τον Ιούλιο και μετά», τονίζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβύνου. Την ίδια στιγμή, με στόχο τη στήριξη ενός από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση δρομολογεί μια δέσμη μέτρων, ικανών να ενισχύσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και έχουν το υπόβαθρο να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης την επόμενη ημέρα.
Το τελευταίο κατοστάρι
Στην τόνωση της ζήτησης και στην ενίσχυση του προφίλ της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού ποντάρει ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος, αμέσως μετά το Πάσχα, θα ταξιδέψει στη Γερμανία -την κύρια δεξαμενή επισκεπτών για την Ελλάδα- και στην Πολωνία, από την οποία καταγράφεται ισχυρή τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια. Επόμενος σταθμός για τον Χ. Θεοχάρη είναι στις 12 Μαΐου το Ηνωμένο Βασίλειο, μια υψηλής στόχευσης αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, γεγονός που αποδεικνύεται από την άρση της καραντίνας για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, στο πλαίσιο του πιλοτικού ανοίγματος του τουρισμού, ενώ το διάστημα 20-23 Μαΐου ο υπουργός Τουρισμού θα βρεθεί στη Γαλλία και εν συνεχεία στην Ισπανία, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού FITUR στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία και Ισπανία, ο υπουργός Τουρισμού θα έχει αλλεπάλληλες επαφές με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, στους οποίους θα παρουσιάσει το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού και τις δικλείδες ασφαλείας που το διέπουν, με στόχο τη σύναψη διμερών συμφωνιών που θα επιτρέψουν τη μαζική προσέλευση τουριστών στην Ελλάδα. «Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία, ο δρόμος είναι καθαρός. Είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε ανακοινώσει κι έτσι χτίζεται το αφήγημα της εμπιστοσύνης και στο εξωτερικό. Η εμπιστοσύνη χτίζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον, στο ότι είμαστε συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει και, δεύτερον, στις προσπάθειες που κάνουμε ως χώρα να επανέλθουμε στο “πράσινο”», επισημαίνει στην «R» η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.