Quantcast
Αλ. Λαμνίδης: «H Ελλάδα δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της» - enikonomia.gr
share

Αλ. Λαμνίδης: «H Ελλάδα δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της»

δημοσιεύτηκε:

Παρά την ανησυχία που μοιράζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση στη βαριά βιομηχανία της χώρας, οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους, διαμηνύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ο Αλέξανδρος Λαμνίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Στην πραγματικότητα, παρά την πολιτική αστάθεια που ταλανίζει τη χώρα, η τουριστική βιομηχανία είναι ισχυρή φέτος», επισημαίνει ο Αλ. Λαμνίδης για να συμπληρώσει: «Είμαστε ανήσυχοι, σχεδιάζουμε το μέλλον και είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί».

Στο πλαίσιο της οικονομικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει σαρωτικά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν περικοπή στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο Μάρκος Λεϊμονής, διευθύνων σύμβουλος της Camping World and Good Sam Enterprises πιστεύει ότι η αύξηση των φόρων θα κρατήσει μακριά τους ταξιδιώτες. «Η Ελλάδα πάντα ήταν ο προορισμός όπου μπορεί να ταξιδέψει κάποιος και να απολαύσει τον πολιτισμό. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πλέον εφικτό μετά από αυτό», σημειώνει ο Μ. Λεϊμονής στο CNBC. «Πιστεύω πως όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι ίσως το ακυρώσουν εξαιτίας της αστάθειας».

 

Πρόβλεψη για 25 εκατ. αφίξεις
και 14 δισ. ευρώ έσοδα


Πέρυσι, 24 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και ξόδεψαν 13,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Αλ. Λαμνίδη, ο οποίος προβλέπει άνοδο φέτος στα βασικά τουριστιά μεγέθη με τις αφίξεις να φτάνουν περίπου τα 25 εκατ. και τα έσοδα να ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ. «Εχουμε αύξηση 6,7% στις αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους -από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο-, παρά την πολιτική αναταραχή», υπογράμμισε.

Ωστόσο, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού αριθμού των επισκεπτών έχουν παρουσιάσει πτώση τον τελευταίο μήνα, ειδικά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και μετά, με τον Αλ. Λαμνίδη να επισημαίνει πως αυτές οι κρατήσεις θα αντικατασταθούν αργά αλλά σταθερά. «Προσπαθούμε να επιλύσουμε θέματα που άπτονται του ελέγχου κεφαλαίων που έχει επιβληθεί. Επίσης, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε πως οι τουρίστες δεν θα επηρεαστούν σε κανένα επίπεδο. Πιστεύουμε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε μία φάση καλύτερη απ’ αυτήν που βιώνουμε τώρα», κατέληξε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.