Quantcast
Χρεοκοπία του FTI: Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας- Τι ισχύει για τα “φέσια” του Tour Operator στην Κρήτη - enikonomia.gr
share

Χρεοκοπία του FTI: Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας- Τι ισχύει για τα “φέσια” του Tour Operator στην Κρήτη

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα  που έχουν έλθει με τον γερμανικό tour operator FTI, ο οποίος χθες κατέθεσε αίτηση για πτώχευση.

Μάλιστα ο γερμανικός tοur operator έστειλε επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Τι λένε ο  ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου

Στο μεταξύ, να επισημανθεί ότι ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.

Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών. Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών. Τέλος να τονιστεί ότι ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

 

Πρόεδρος  Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης : 800.000 ευρώ τα “φέσια” του FTI στο νησί για το 2023

 

«Τα χρέη του FTI συνίστανται ως επί το πλείστον σε δεδουλευμένους τζίρους του 2023. Αυτά είναι που είναι στον αέρα και είναι περίπου, στην Κρήτη, με υπολογισμό δικό μας από 700, 800 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, Μανώλης Τσακαλάκης.

Μάλιστα, προσέθεσε ο κ. Τσακαλάκης, στο τέλος της σεζόν το 2023 υπήρχαν πολλά ανοικτά υπόλοιπα στα ξενοδοχεία, «πολλά εκατομμύρια».

«Άρχισαν όμως, μετά την ανακοίνωση ότι βρέθηκαν επενδυτές, ένα αμερικανικό fund και θα βάλει τα χρήματα για να προχωρήσει ο tour operator, ο οποίος είχε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και αντιμετώπιζε αυτή την προοπτική του κλεισίματος, άρχισαν σιγά σιγά να πληρώνουν τον Απρίλιο και έτσι εξοφλήθηκαν πάρα πολλά υπόλοιπα του 23, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο αυτά, περίπου δηλαδή 800 χιλιάρικα» περιέγραψε κ. Τσακαλάκης, ποσά που απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

«Για το 2024 η συμφωνία ήταν ότι πρώτα προπληρώνουν και ύστερα μπαίνουν οι πελάτες στα ξενοδοχεία. Δηλαδή τα φέσια από το 24 δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν» συμπλήρωσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.