Quantcast
Διακοπές: Δείτε πόσα χρήματα θα δώσετε φέτος σε «σπίτια με το μήνα» - enikonomia.gr
share

Διακοπές: Δείτε πόσα χρήματα θα δώσετε φέτος σε «σπίτια με το μήνα»

δημοσιεύτηκε:

Πολλές  ελληνικές οικογένειες φαίνεται πως επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους  σε «σπίτια με το μήνα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος”  μια λύση που φαίνεται να επιλέγουν πολλοί για διακοπές  είναι η ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας για όλη τη σεζόν και δύο ή περισσότερες οικογένειες να μοιραστούν το κόστος και τις διαθέσιμες ημέρες παραμονής. Αν και η ενοικίαση ακινήτου για 3 ή και 4 μήνες παλαιότερα ήταν συχνός τρόπος διακοπών, τώρα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακίνητα να δεσμεύονται στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπου οι ιδιοκτήτες τους κερδίζουν περισσότερα ανεβάζοντας σημαντικά τις τιμές τους.

Πέρα από τις τουριστικές κατοικίες «δίπλα στο κύμα», στα νησιά υπάρχουν και αρκετά διαμερίσματα ή μονοκατοικίες μέσα στις πόλεις, όπου το κόστος είναι χαμηλότερο. Υπάρχουν επιλογές ακόμα και σε δημοφιλή νησιά, που ανάλογα με το πόσες παραχωρήσεις είναι κάποιος διατεθειμένος να κάνει, μπορεί οι τιμές τους να ξεκινούν από 4.200 ευρώ το τρίμηνο.

Οι μεσίτες που κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς κάθε σεζόν, εκτιμούν ότι αν ο χρόνος μοιραστεί σε 3 οικογένειες, αν κάποια από τα γεύματα παρασκευάζονται εντός οικίας και αν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλειστούν από νωρίς, είναι ρεαλιστικό μια τετραμελής οικογένεια να κάνει έναν μήνα διακοπές σε προβεβλημένο ελληνικό νησί με συνολικό κόστος λιγότερο από 3.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εδώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους δεν είναι πλέον η εξοχική κατοικία, αλλά τα συνήθη επιπλέον έξοδα των διακοπών – είναι στο χέρι του καθενός αν θα επιλέξει να ξοδέψει και πόσο. Άλλο το κόστος μιας οργανωμένης παραλίας και άλλο μιας ελεύθερης. Άλλο το κόστος αν όλα τα γεύματα είναι σε εστιατόρια και άλλο αν παρασκευάζονται εντός οικίας. Το σημαντικό είναι ότι με το να νοικιάζεις το δικό σου σπίτι έχεις τον έλεγχο, ενώ, αντίθετα, η παραμονή σε ένα ξενοδοχείο, αν και προσφέρει πλήθος ανέσεων, σου δίνει λιγότερες επιλογές.

Τι λένε τα ταξιδιωτικά γραφεία

Με τα ταξιδιωτικά γραφεία να προβλέπουν ακόμα μια «χρυσή» χρονιά, όπου θα μπουν στη χώρα περισσότεροι από 30 εκατ. ξένοι επισκέπτες και ο τουρισμός αναμένεται να φέρει έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ, οι τιμές σε ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παίρνουν την ανηφόρα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Οι εναλλακτικές επιλογές για τους περισσότερους είναι τρεις: ξενοδοχείο, Airbnb ή πολύμηνη μίσθωση. Το πρώτο είναι το καλύτερο σε άνεση και αριθμό προσφερόμενων υπηρεσιών. Από την 24ωρη εξυπηρέτηση και την ασφάλεια έως και το room service, που λίγο-πολύ σου καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Αυτό, όμως, έρχεται με το ανάλογο κόστος.

Στο παράδειγμα της Σκιάθου, που σύμφωνα με γνώστες της περιοχής μπορείς να νοικιάσεις μία κατοικία από 4.000 ευρώ το τρίμηνο (κάτι που επιβεβαιώνουν και οι διαθέσιμες αγγελίες), η μέση διαμονή σε ξενοδοχείο στην κορύφωση της σεζόν είναι 400 ευρώ τη βραδιά (4μελής οικογένεια). Στο τρίμηνο φτάνει τις 36.000 ευρώ!

Ακόμα και αν υπήρχε κάποια συνεννόηση για καλύτερες τιμές, δεν θα μπορούσε το κόστος να πέσει πολύ, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη από τουρίστες έτοιμους να πληρώσουν την αρχική τιμή. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ακίνητα στους τουριστικούς προορισμούς έχουν περάσει στη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι τιμές είναι μικρότερες από ένα ξενοδοχείο, αλλά όλες οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα ή το μαγείρεμα, είναι κάτι που αναλαμβάνει ο επισκέπτης.

Τώρα που δεν έχουμε μπει ακόμα στη «high season» του ελληνικού τουρισμού, υπάρχουν ακόμα αρκετές επιλογές σε τιμές που μπορεί να καλύψει η μέση οικογένεια. Η έρευνά μας στις διαθέσιμες αγγελίες δείχνει ότι μπορεί κάποιος να βρει διαμέρισμα στο Παρέλι της Κέρκυρας με λιγότερο από 5.000 ευρώ για το τρίμηνο, στον Άγιο Δημήτριο της Κύθνου για 4.500 ευρώ και στο Γλινάδο της Νάξου από 4.000 ευρώ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα είναι θέμα συμβιβασμών που κάνει ο κάθε παραθεριστής. Αναμενόμενα, τα φθηνότερα είναι πιο μακριά από τη θάλασσα από ό,τι τα ακριβότερα. Οι τιμές πέφτουν για παλαιότερα ακίνητα που δεν έχουν πολλές σύγχρονες ανέσεις, όπως ασανσέρ ή ηλιακό θερμοσίφωνα κ.λπ.

Για ένα «πλήρες» τουριστικό ακίνητο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, πολλές φορές και με πισίνα, ή που να βρίσκεται κοντά σε παραλία, οι τιμές είναι πιο κοντά στις 10.000-20.000 ευρώ – εξαρτάται από το νησί. Άλλη η τιμή «δίπλα στο κύμα» και άλλη στο κέντρο της πόλης. Τα καλύτερα τουριστικά ακίνητα στην πλειονότητά τους έχουν περάσει σε βραχυχρόνια μίσθωση, όπου έχουν ζήτηση από όλες τις αγορές του εξωτερικού. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές να έχουν αυξηθεί σημαντικά και το τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος η πληρότητα να φτάνει στο 100%.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις τιμές ενοικίασης εξοχικής κατοικίας στα νησιά για οικογένεια

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.