Quantcast
Διεθνής Αμνηστία: «Χρυσή ευκαιρία» η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο - enikonomia.gr
share

Διεθνής Αμνηστία: «Χρυσή ευκαιρία» η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

δημοσιεύτηκε:

«Χρυσή ευκαιρία» για την ανάδειξη της «αυθαίρετης» κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών σε συνέχεια της ευρωτουρκικής συμφωνίας, χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ορθόδοξοι χριστιανοί ηγέτες στη Λέσβο στις 16 Απριλίου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Γκαουρί βαν Γκουλικ επισήμανε ότι, “κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάπας θα αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των τοπικών και διεθνών οργανώσεων αλληλεγγύης στη στήριξη μερικών από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Αλλά πρέπει επίσης να μιλήσει ανοιχτά για τις παραβιάσεις, τον φόβο και την αβεβαιότητα που υφίστανται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στη Λέσβο και αλλού στην Ελλάδα».

“Στο στρατόπεδο κράτησης του Μοριά στη Λέσβο, είδαμε με τα μάτια μας τον αντίκτυπο που έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού ευάλωτων προσφύγων, που κρατούνται αυθαίρετα. Ο Πάπας θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η αποτυχία αλλαγής πορείας θα είναι η ντροπή της Ευρώπης», τόνισε.

 Ακόμη στη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται ότι, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται «αυθαίρετα σε άθλιες συνθήκες, εν μέσω «αυξανόμενης αβεβαιότητας, φόβου και απόγνωσης για την τύχη τους ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Μεγάλη είναι και η σύγχυση των προσφύγων σχετικά με το καθεστώς χορήγησης ασύλου, ενώ επίσης πολλοί εξ αυτών φοβούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Η διοίκηση της οργάνωσης αναφέρει ότι, «έχουν τεκμηριωθεί παραβιάσεις εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία, από τη σύναψη της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων «βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αφγανιστάν και τη Συρία».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.