Quantcast
Ελληνικός τουρισμός: Τι λένε οι φορείς του κλάδου για τη φετινή σεζόν - enikonomia.gr
share

Ελληνικός τουρισμός: Τι λένε οι φορείς του κλάδου για τη φετινή σεζόν

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η  φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασαν  οι φορείς του κλάδου, στο πλαίσιο της  ετήσιας γενικής συνέλευσης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που  έγινε στην Αθήνα.

Στην συνέλευση αυτή το παρών έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί  της κυβέρνησης αλλά και ξενοδόχοι από ολόκληρη την Ελλάδα. Για το θέμα αυτό μίλησε  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.  Όπως είπε  o τουρισμός καλείται και φέτος να πρωταγωνιστήσει, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του. Μάλιστα το τελικό του αποτέλεσμα, αναφορικά με τα έσοδα που θα προκύψουν από το τουριστικό ρεύμα, θα είναι και καταλυτικό για την διαμόρφωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του κράτους για το 2022 κάνουν λόγο για 15 δισ. ευρώ έσοδα, ενώ αν αυτά ξεπεραστούν και φτάσουν αυτά του 2019 (18 και πλέον δισ. ευρώ) τότε θα προστεθούν επί πλέον 1,7 μονάδες στο ΑΕΠ,  είπε ο κ. Ρέτσος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου.  ” Μας περιμένει ένα πολύ καλό καλοκαίρι για φέτος και κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το ελληνικό ξενοδοχείο δίνει δουλειές αλλά και πνοή στις τοπικές κοινωνίες”, είπε ο κ. Τάσιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι ο κλάδος άντεξε και τα κατάφερε τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. ” Έχουμε αντέξει και χρησιμοποιούμεθα ως παράδειγμα για το πως τα καταφέραμε”, ανάφερε μεταξύ άλλων.

Μείζον θέμα για τα ξενοδοχεία η Βραχυχρόνια μίσθωση

τουρισμός-φορείς

Κύριο αίτημα του κλάδου που αναδείχθηκε από όλους τους φορείς είναι το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αφού σημείωσε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μια παγκόσμια τάση και φυσικά δεν την απορρίπτει ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Ωστόσο είναι «απέναντι» από τη στιγμή που επιχειρήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό αγοράζουν κτίρια και τα μετατρέπουν σε χώρους φιλοξενίας με το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το παραπάνω αποτελεί ζημιά για την οικονομία, τον υγιή ανταγωνισμό, τις απώλειες φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ανάφερε ο κ. Ρέτσος. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΤΕ είναι σε επικοινωνία με τον υπουργό επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το εν λόγω θέμα.

Την ίδια στιγμή ένα από τα ζητήματα που χρήζουν πολιτική αντιμετώπιση είναι οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία, με τους φορείς να επισημαίνουν ότι χρειάζονται πολιτικές απασχόλησης, όπως η επιδότηση εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα της ξενοδοχειακής δραστηριότητας.

 Τι είπε ο  Σταϊκούρας στους ξενοδόχους

τουρισμός -φορείς

 

Απευθυνόμενος στους ξενοδόχους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι τον Ιούλιο αντί για το τέλος Μαΐου θα πληρωθούν τα εκκαθαριστικά της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και των lockdown. Όπως εξήγησε ο υπουργός από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις, τα εκκαθαριστικά θα ζητούν να επιστραφούν για πληρωμή τα 2 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά η κυβέρνηση «κούρεψε» τα 6 από το 8 δισεκατομμύρια, καθώς τα μετέτρεψε από χαμηλότοκο δάνειο σε άμεση επιδότηση. Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας εξήγγειλε παράταση για άλλους 6 μήνες για τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμός Βασίλης Κικίλιας αφού στάθηκε στα πολύ θετικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές τόνισε ότι στο τέλος του 2022 θα γίνει το τελικό ταμείο για τον ελληνικό τουρισμό.

Στο μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεωδορικάκος ανέφερε ότι για φέτος οι πύλες εισόδου της χώρας θα ενισχυθούν κατά 50%. Στην παρέμβαση του ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα αυξηθεί από 30 εκατ. ευρώ στα 35 εκατ. ευρώ φέτος.

Εστιάζοντας στο θέμα των επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ανάφερε ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 1300 επενδυτικά τουριστικά σχέδια προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, για το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχει ακίνητο στις πλατφόρμες διαμοιρασμού, χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.