Quantcast
ΕΟΑΕΝ: Διαμαρτυρίες για το διπλασιασμό του κόστους έκδοσης βίζα σε Τούρκους επισκέπτες - enikonomia.gr
share

ΕΟΑΕΝ: Διαμαρτυρίες για το διπλασιασμό του κόστους έκδοσης βίζα σε Τούρκους επισκέπτες

δημοσιεύτηκε:

Με επιστολή του προέδρου του Θράσου Καλογρίδη, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελλληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) διαμαρτύρεται για το διπλασιασμό του τέλους θεώρησης για Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΑΕΝ οι υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων στα έξι νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο και Καστελόριζο) στα οποία εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως από την Τουρκία, ξεκίνησαν να επικολλούν στις άδειες εισόδου εκτός από το τέλος θεώρησης των 35 ευρώ και ισόποσο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος εισόδου στα 70 ευρώ!

Η επιστολή απευθύνεται στους Γιάννη Πανούση, αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Θεόδωρο Τσακίρη, γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Σμύρνη, Γιάννη Γιαννέλη γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στους βουλευτές των νησιών του Αιγαίου, στους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στους δημάρχους των έξι νησιών που αγγίζει το μέτρο και στα Επιμελητήρια του Αιγαίου.

«Όπως αντιλαμβάνεστε ο ξαφνικός διπλασιασμός του κόστους έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση στους επιχειρηματίες τουρισμού των νησιών του Αιγαίου, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά με συνέπεια να μειωθεί η ροή Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας», σημειώνεται στην επιστολή στην οποία παρατίθενται τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τους Τούρκους τουρίστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

1. Βάσει στατικών στοιχείων το πιλοτικό πρόγραμμα της έκδοσης θεώρησης στα νησιά λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα, όταν από το έτος 2013 μειώθηκε το κόστος θεώρησης από 60 σε 35 ευρώ, τα νούμερα των Τούρκων τουριστών εκτινάχθηκαν.

2. Η αιφνιδιαστική και απρόσμενη επιβάρυνση της άδειας εισόδου με ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα ισόποσου του τέλους θεώρησης, αντίκειται στην φιλοσοφία του πιλοτικού μέτρου που αποσκοπεί στην ταχεία εξυπηρέτηση των τουριστών, με την κατάργηση της προξενικής θεώρησης εισόδου και την αντικατάστασή της με απλό έλεγχο από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

3. Ο διπλασιασμός του κόστους εισόδου στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αναμενόμενη αισθητή μείωση των επισκεπτών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τουριστική αγορά των ακριτικών νησιών, καθώς η οικονομία τους θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

4. Είναι απορροίας άξιον πως είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε μέτρα, τα οποία μπορεί να αποφέρουν κάποια έσοδα σε ταμεία υπαλλήλων, αλλά απεναντίας, ζημιώνουν τις χειμαζόμενες από την κρίση οικονομίες των νησιών μας με απώλεια τεράστιων ποσών και την εθνική οικονομία από την είσπραξη φόρων.

Η επσιτολή του ΕΟΑΕΝ καταλήγει ζητώντας από τους αρμοδίους «να επιλυθεί άμεσα το σημαντικό αυτό πρόβλημα για τον τουρισμό και την οικονομία των νησιών και να εξακολουθήσει, όπως ίσχυσε από το 2012, η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς την επιβάρυνση των ελέγχων εισόδου με ισόποσο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα απλό έλεγχο και όχι για προξενική θεώρηση εισόδου».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.