Quantcast
Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμoύ: Ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με "πέναλτι" - enikonomia.gr
share

Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμoύ: Ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με “πέναλτι”

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωποι με “πέναλτι “θα βρεθεί συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού  Τουρισμού.

Αυτό αφορά σε όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές του περσινού προγράμματος και οι οποίοι θα πρέπει να τις εξαργυρώσουν έως τις 31 Ιουλίου 2023  και να κάνουν διακοπές σε  τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ.

Εάν δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια τότε δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Πότε θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα “Κοινωνικός Τουρισμός 2023”

Έως το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα  της ΔΥΠΑ  για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2023  στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν vouchers για δωρεάν διακοπές σε 300.000 δικαιούχους. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από την 1η Αυγούστου του 2023 έως τις 31 Ιουλίου του 2024 .

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν  που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η μοριοδότηση των αιτήσεων

Κριτήρια μοριοδότησης  θεωρούνται το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα (θα τηρηθούν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης) και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων. Ευνοϊκότερα , ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα είναι τα κριτήρια για τους μακροχρόνια άνεργους. Αναλυτικά:

Τα μόρια για το πραγματικό δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 30 μόρια θα είναι για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99 ευρώ,
  • 20 μόρια θα είναι  για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99 ευρώ,
  • 10 μόρια θα είναι για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 ευρώ .

Ενώ το άλλο κριτήριο θα είναι ο αριθμός των τέκνων. Δηλαδή από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν  να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

  • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
  • Πήραν από την ΔΥΠΑ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Σημείωση: Ωστόσο στο πρόγραμμα αυτό δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και οι  εργαζόμενοι με ενεργή σύμβαση εργασίας  αλλά και εργαζόμενοι που το 2022 είχαν και ένα ένσημο.

Διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα των παρακάτω νησιών:

  • Μπορούν να γίνουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου.
  • Μπορούν να γίνουν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά  τους  επιλεγέντες δικαιούχους  – ωφελούμενους στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Ωστόσο εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το πρόγραμμα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20% ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Η επιδότηση 

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) ενώ για το μήνα Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως ήταν και πέρυσι. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.