Quantcast
ETC: Δυναμικά ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Τουρισμός το πρώτο τρίμηνο του 2015 - enikonomia.gr
share

ETC: Δυναμικά ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Τουρισμός το πρώτο τρίμηνο του 2015

δημοσιεύτηκε:

Δυναμικά ξεκίνησε φέτος ο ευρωπαϊκός τουρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας  της «European Tourism 2015 – trends & prospects (Q1/2015)» των τουριστικών τάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του πρώτου τριμήνου 2015 (Ιανουαρίου – Μαρτίου) τα οποία βασίστηκαν σε στοιχεία των  διεθνών τουριστικών αφίξεων και των διεθνών  διανυκτερεύσεων, καταγράφηκε αύξηση των τουριστικών αφίξεων σε πάρα πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ειδικότερα η Ισλανδία στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση στις αφίξεις 31.4%, η Κροατία 24,6%, το Μαυροβούνιο 23,2%, η Ρουμανία 13,1%, η Ουγγαρία 12,1%, η Σλοβενία 11,7%, η Αυστρία 11,4% και η Σερβία 11%.

Εν μεταξύ στην περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού συνέβαλλαν οι παρακάτω παράγοντες τα σταθερά αποτελέσματα των δεικτών επιδόσεων της βιομηχανίας, η αύξηση (5%) επιβατικής κίνησης αεροπλάνων RPK τους τελευταίους μήνες, η πτώση τιμών των καυσίμων, η ελκυστικότητα των οικονομικών πακέτων διακοπών των χωρών της Ευρωζώνης (λόγω του φαινομένου της οικονομικής ύφεσης), αλλά και οι προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ των τουριστικών προορισμών οι οποίες ενίσχυσαν τη ζήτηση των χειμερινών διακοπών.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι στην έρευνα αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είχε καθυστερήσει να αποστείλει στοιχεία για τις αφίξεις και για τις διανυκτερεύσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως για το 2014 στην ίδια έρευνα η Ελλάδα είχε βρεθεί στην δεύτερη θέση της λίστας (μετά την Ισλανδία).

Επίσης η Ευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Επιτροπής ανέφερε ότι 8 στους 10  Ευρωπαίοι πολίτες θα πάνε διακοπές μέσα στο 2015, παρόλο του έντονου φαινομένου της οικονομικής ύφεσης.

Το 45% των ερωτηθέντων θα πάει διακοπές χωρίς να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα του ενώ το 19% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερα στις διακοπές του.

Η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού θεωρείται η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται οικονομικά εξαιτίας της αδύναμης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ που τονώνει τις εξαγωγές, τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τους σταθερούς μισθούς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τουρίστες των ΗΠΑ ενίσχυσαν την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως τουριστικό προορισμό.

Ο εξερχόμενος τουρισμός των ΗΠΑ προς την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί 6% εντός του έτους σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες. 

Πάντως οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί που κατέγραψαν αύξηση Ρώσων τουριστών ήταν το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία.

Ακόμη στην Ασία, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δεν εμπόδισε τους τουρίστες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ στην Ιαπωνία παραμένουν φόβοι για αποδυνάμωση της ζήτησης εξαιτίας της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης.

Οσον αφορά στη Βραζιλία, οι περικοπές στη φορολογία και η πίεση των δαπανών έχουν διαμορφώσει φέτος ένα πολύ πιο δυσχερές περιβάλλον για τη χώρα σε σχέση με πέρσι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.