Quantcast
Η τουριστική κίνηση ευνόησε τα πρακτορεία - enikonomia.gr
share

Η τουριστική κίνηση ευνόησε τα πρακτορεία

δημοσιεύτηκε:

της Εύας Οικονομάκη

 

Άνοδο κατά 6,6% σημείωσε το 2014, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. ο δείκτης του κύκλου εργασιών των ταξιδιωτικών πρακτορείων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Την τελευταία διετία, τα γραφεία οργανωμένων ταξιδίων αλλά και ο τουριστικός τομέας της χώρας στο σύνολό του ευνοήθηκαν από την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών, με το 2013 να καταγράφεται άνοδος κατά 15,5% στον αριθμό των επισκεπτών οι οποίοι ξεπέρασαν τα 17,9 εκατ. Αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat A.E., αυξητική ήταν η τάση που ακολούθησε η ταξιδιωτική κίνηση το 2014, αφού η χώρα υποδέχτηκε 22 εκατ. ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, σημειώνοντας άνοδο κατά 23% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

 

Στο επίκεντρο ο πολιτιστικός τουρισμός

 

Η βελτίωση της τουριστικής κίνησης και του κύκλου εργασιών των πρακτορείων διαφαίνεται και από την περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας και των εσόδων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 ο αριθμός των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκε κατά 21,6% σε ετήσια βάση, στους 9,77 εκατ. τουρίστες, ενώ στα μουσεία σημειώθηκε αύξηση 22,6%, σε σχεδόν 4 εκατ. επισκέπτες.

Πάντως, με βάση την έρευνα, δυσχέρειες εξακολουθεί να προκαλεί η μη ορθολογική λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, η γραφειοκρατία για την έκδοση Visa Schengen και η υστέρηση της χώρας στον τομέα της home port κρουαζιέρας.

Η Αγλαΐα Μπαζιώτου, Marketing & Business Affairs Manager της Infobank Hellastat σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, καθώς σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. Πάντως, αρκετοί παράγοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς η επαλήθευση αυτών των προβλέψεων εξαρτάται από τη διαμόρφωση του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού της χώρας το επόμενο διάστημα. Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στην ανάσχεση του αριθμού των προκρατήσεων μέχρι στιγμής, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν περαιτέρω απώλειες από τη Ρωσία».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.