Quantcast
Η μεγάλη επανεκκίνηση του τουρισμού: Για ποιες χώρες ανοίγει τις πύλες της η Ελλάδα, ποιες εξαιρούνται - enikonomia.gr
share

Η μεγάλη επανεκκίνηση του τουρισμού: Για ποιες χώρες ανοίγει τις πύλες της η Ελλάδα, ποιες εξαιρούνται

δημοσιεύτηκε:

Ο τουρισμός επανεκκινεί από σήμερα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένους τουρίστες μετά και τη δημοσιοποίηση της “λευκής λίστας” χωρών της Ε.Ε., ενώ θα δέχεται επισκέπτες και δια θαλάσσης, αλλά και από τους μεθοριακούς σταθμούς, τηρώντας βέβαια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται λόγω του κορονοϊού, αλλά και πραγματοποιώντας τα απαραίτητα τεστ. Οι επαγγελματίες των τουριστικών περιοχών προσδοκούν να πάρουν μια “ανάσα” μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν λόγω των συνθηκών, αν και αρκετοί θεωρούν ότι η “παρτίδα” δεν έχε σωθεί ακόμα.

Από σήμερα, κατά την άφιξη των τουριστών, ξεκινούν και οι εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας. Χιλιάδες τεστ κορονοϊού αναμένονται να γίνονται σε καθημερινή βάση, με τα αεροδρόμια να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος κατά τις αφίξεις. Στα 27 αεροδρόμια αναμένεται να γίνουν γίνουν συνολικά 5.634 τεστ ανά ημέρα. Στο μεταξύ έως τις 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, με εξαίρεση τους πολίτες των 14 χωρών για τις οποίες άναψε το πράσινο φως η Ε.Ε. Αυτές είναι οι Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για τη Βρετανία, την Τουρκία και την Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι μεταξύ άλλων και οι ΗΠΑ, και η Βραζιλία, ενώ για την Κίνα είχε εξαρχής ειπωθεί ότι θα υπάρξει ο όρος της αμοιβαιότητας.
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της *ΕΕ+**. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως). Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Χερσαία σημεία εισόδου
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους

Θαλάσσιες πύλες εισόδου
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.