Quantcast
Ισχυρό deal στον τουρισμό με διεθνή κεφάλαια - enikonomia.gr
share

Ισχυρό deal στον τουρισμό με διεθνή κεφάλαια

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Οικονομάκη

 

Επενδυτικά σχέδια ύψους 200 εκατ. ευρώ δρομολογούνται με το νέο ηχηρό deal που προέκυψε από τη συνένωση της εταιρείας Σάνη Α.Ε., της οικογένειας Ανδρεάδη, με την Ikos Α.Ε., στην οποία συμμετέχει το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management. Η παρουσία ξένων επενδυτικών σχημάτων και η εισροή φρέσκου χρήματος στην εγχώρια τουριστική αγορά σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης για τη χώρα δίνουν υπεραξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξής του. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των δύο εταιρειών σηματοδοτεί την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με παράγοντες της τουριστικής αγοράς να προσδοκούν πως το συγκεκριμένο deal θα αποτελέσει το έναυσμα για την προσέλκυση και άλλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

Το στρατηγικό πλάνο του νέου ομίλου, που πρόκειται να αναπτυχθεί σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, ξεκινά με αιχμή το πολυτελές συγκρότημα Sani Resort και τις πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες Ikos Oceania και Ikos Olivia στη Χαλκιδική.

Στόχος του ομίλου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δύο brands του, του Sani και του εξελισσόμενου Ikos, και η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού. Τα δύο brands θα εξελίσσονται ανεξάρτητα, ωστόσο θα τελούν υπό τη διαχείριση κοινής διοικητικής ομάδας. Τα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου προβλέπουν τη δημιουργία νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, καθώς και την ένταξη υφιστάμενων μονάδων στο χαρτοφυλάκιό του, με πρόθεση την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Ηδη, έχει ξεκινήσει η πρώτη διετής φάση της επέκτασης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τους μετόχους της ενισχυμένης εταιρείας να προχωρούν στην αναβάθμιση των υποδομών και στη βελτίωση των υπηρεσιών στις μονάδες Sani Asterias, Sani Club και Sani Marina, που εντάσσονται στο Sani Resort και στο Ikos Olivia, το πρώην Gerakina Beach -το οποίο ανήκε μέχρι το 2014 στην Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα σχέδια για το 2016 προβλέπουν τη δημιουργία 9 επιπλέον σουιτών στη μονάδα Sani Asterias, 7 σουιτών στο Sani Club και 3 ακόμη σουιτών στο Sani Beach Hotel. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές εργασίες στο Ikos Olivia, στο οποίο θα δημιουργηθούν 4 νέες σουίτες, καθώς και ανακαίνιση όλων των εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων του Ikos Oceania. Oι καινούργιες σουίτες θα διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα. Για το 2017 το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την ανακαίνιση όλων των δωματίων του Ikos Oceania, καθώς και την περαιτέρω επέκταση του Sani Beach Club με την ανάπτυξη 20 νέων σουιτών με ιδιωτική πισίνα. «Αρχικό μέλημα του ομίλου είναι η σωστή διαχείριση των μονάδων και η ανάπτυξη ξενοδοχείων με δυναμικότητα άνω των 300 δωματίων, που βρίσκονται κοντά σε διεθνή αεροδρόμια και έχουν μεγάλο παραλιακό μέτωπο», αναφέρουν πηγές στη Realnews.

Στις προτεραιότητες του ομίλου εντάσσεται και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, αφού οι νέες μονάδες που θα αναπτυχθούν στο brand Ιkos θα λειτουργούν με το σύστημα ultra all inclusive. Οι δύο υφιστάμενες μονάδες Ikos λειτουργούν ήδη με αυτό το μοντέλο, δίνοντας το στίγμα της φιλοσοφίας των καινούργιων ξενοδοχείων. Το συγκριμένο μοντέλο προσφοράς υπηρεσιών βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, που ναι μεν προτιμούν να έχουν προπληρώσει το πακέτο των διακοπών τους, ωστόσο δεν μένουν μόνο στο ξενοδοχείο, αλλά βγαίνουν έξω και ενισχύουν και τις επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας μέσω αγορών σε καταστήματα και εστιατόρια. «Τα Ikos πρεσβεύουν το infinite lifestyle, ένα πιο εξελιγμένο, δηλαδή, σύστημα all inclusive υπηρεσιών, που δεν περιορίζεται στα στενά όρια της ξενοδοχειακής μονάδας. Ξεφεύγει από το γνωστό ‘‘βραχιολάκι’’ και τον μαζικό τουρισμό. Ο επισκέπτης βγαίνει έξω και μέσα στην τιμή του πακέτου του απολαμβάνει το ποτό ή το φαγητό του στους τοπικούς χώρους εστίασης», υπογραμμίζουν πηγές.

 

Οι συζητήσεις

 

Η εταιρεία Ikos Α.Ε., με την οποία συγχωνεύεται η Σάνη Α.Ε. -συμφερόντων των αδελφών Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη και του Φωκίωνα Ζησιάδη- αποτελεί επί της ουσίας το επιστέγασμα της διετούς συνεργασίας του ομίλου Σάνη με το αμερικανικό επενδυτικό fund Oaktree Capital Management. Η εταιρεία συστάθηκε με στόχο τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων της αλυσίδας με την εμπορική επωνυμία Ikos Resorts, το Ikos Oceania, που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, και το Ikos Olivia, που βρίσκεται στον Πολύγυρο.

Βασικοί μέτοχοι του ανανεωμένου ομίλου, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει τα δύο ξενοδοχεία Ikos και το Sani Resort, είναι τα αδέλφια Στ. και Ανδ. Ανδρεάδης και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται το Oaktree Capital Management L.P. Στο νέο σχήμα συμμετέχουν επίσης επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Goldman Sachs Asset Management και η Hermes GPE, καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού. Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο σχήμα -με έδρα το Λουξεμβούργο- που εντάσσεται το Oaktree Capital Management, συμμετέχουν επίσης ένα καναδέζικο fund, ένας Γάλλος επιχειρηματίας και πλέον και ο όμιλος Σάνη.

Τη θέση του προέδρου του νέου ομίλου αναλαμβάνει ο Στ. Ανδρεάδης, πρόεδρος της Σάνη Α.Ε., ενώ διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδ. Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, managing director του αμερικανικού επενδυτικού fund Oaktree Capital Management.

To φλερτ ανάμεσα στις δύο εταιρείες είχε ξεκινήσει ήδη από το 2013, όταν οι μέτοχοι του Oaktree Capital Management, το οποίο διαχειρίζεται πλέον κεφάλαια σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, αποφάσισαν να μπουν δυναμικά στο ελληνικό τουριστικό real estate. Το fund, με έδρα το Λος Αντζελες, διαθέτει 17 γραφεία σε 12 χώρες, σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη, και έχει ως βασικούς του πελάτες ασφαλιστικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.