Quantcast
ΞΕΕ: Αυτά είναι τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

ΞΕΕ: Αυτά είναι τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η πορεία του τουριστικού κλάδου, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε διεθνές, από το 2000 έως 2016, αναφέρεται  στη σχετική ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου  Ελλάδας στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η πορεία των ελληνικών ξενοδοχείων από το 2000 έως 2016: Άνοιξαν 3.308 νέα ξενοδοχεία  συνολικής δυναμικότητας 108.380 δωματίων το διάστημα αυτό, ενώ 1.647 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 42.128 δωματίων διέκοψαν τη λειτουργία τους».

 Όσον αφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών ξενοδοχείων το διάστημα αυτό: Το 57% των μονάδων της χώρας εντάχθηκε στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων ( 67% σε όρους δωματίων), ενώ  το 24% των μονάδων που διέκοψε την λειτουργία του προέρχονταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες (43% σε όρους δωματίων). Κατ’ αυτήν την 15ετία έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων (1%  το 2000 και 4,2%  το 2015).

Ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος της Ελλάδας: «Το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα κα η βιωσιμότητα τόσο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων όσο και του σχετικού κλάδου γενικότερα. 

 «Το Ξενοδοχειακό  Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά την ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα κοράκια των αγορών. Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και  αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τη ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αύξηση 5% σημείωσαν οι αφίξεις των τουριστών σε χώρες της Ευρώπης το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του barometer UNWTO, ενώ εκτιμάται ότι αύξηση από 3,5% έως 4,5% θα καταγράψουν οι διεθνές αφίξεις τουριστών στις χώρες Ευρώπη το 2016, σύμφωνα με το I.T.E.Π ( Ινστιτούτο Τουριστικών  Ερευνών και προβλέψεων. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.