Quantcast
ΞΕΕ: Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

ΞΕΕ: Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 160 ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων συμμετείχαν πρόσφατα στην πρώτη περιφερειακή ενημερωτική συνάντηση μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την κατάταξη των καταλυμάτων της χώρας που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ρόδου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., Γιώργος Τσακίρης ανέφερε στην εκδήλωση ότι: «Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα επίπεδα, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, επιβαρύνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η απορρόφηση της αύξησης από τις επιχειρήσεις μοιάζει πολύ δύσκολη, όπως εξίσου δύσκολη είναι και η μετακύλησή  της στην κατανάλωση».

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι: «Η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος μας εξακολουθητικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού.

Το μεγαλύτερο και ίσως το πλέον υποτιμημένο, τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από την ίδια την πολιτεία, πρόβλημα όμως είναι αυτό της οικονομίας του διαμοιρασμού,δηλαδή της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν στον νόμιμα λειτουργούντα και αδειοδοτημένο τομέα της τουριστικής οικονομίας, λόγω της μη υποχρέωσης τήρησης οποιουδήποτε κανόνα ασφαλείας σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία αλλά και της συστηματικής φοροδιαφυγής τους».

«Η πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ έδειξε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού το 2014 «φιλοξένησε» τουλάχιστον 20 εκατ. διανυκτερεύσεις «σπατάλησε» 15.000 νόμιμες θέσεις εργασίας και απορροφώντας 1,5 δις τουριστικά έσοδα «παρήγαγε» 400 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή.

Το 2015 τα νούμερα αυτά θα είναι αυξημένα κατά 30-50%, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με αυτά της νόμιμης δραστηριότητας, καθόσον η τελευταία θα έχει εν τω μεταξύ συρρικνωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την δική του άποψη επί του θέματος εξέφρασε και  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης λέγοντας ότι: «Είναι επιτακτική η ανάγκη για επιμόρφωση του κλάδου. Υφίσταται κίνδυνος να επικρατήσει αδράνεια στον κλάδο εξαιτίας των καλών στατιστικών στοιχείων στις αφίξεις των τουριστών. Η νέα τουριστική χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του ανταγωνισμού,της κρίσης στην οικονομία,του προσφυγικού προβλήματος, των νέων φόρων και κυρίως των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς και του ανταγωνισμού από τα παράνομα ενοικιαζόμενα καλύμματα».   

Και τέλος η διευθύντρια του Ξ.Ε.Ε., Αγνή Χριστίδου και ο εντεταλμένος του Επιμελητηρίου, Χρήστος Ανδρουτσάκης  παρουσίασαν τη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων στο νομικό πλαίσιο. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.