Quantcast
Ξενοδόχοι Β.Ελλάδας: Οι ακυρώσεις των προκρατήσεων καλύφθηκαν από τις νέες - enikonomia.gr
share

Ξενοδόχοι Β.Ελλάδας: Οι ακυρώσεις των προκρατήσεων καλύφθηκαν από τις νέες

δημοσιεύτηκε:

« Ότι ακυρώσεις είχαμε στις προκρατήσεις των τουριστών για διαμονή στη Χαλκιδική λόγω capital controls, καλύφθηκαν από νέες, κυρίως από Ρουμάνους και Σέρβους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Νικήτης της Χαλκιδικής, ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου στο  Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε  ότι «Αν και το μέρος  βουλιάζει  από Έλληνες και ξένους και οι πληρότητες των καταλυμάτων αγγίζουν το 100%, το στοίχημα για μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν δεν έχει κερδηθεί ακόμη, καθώς οι επαγγελματίες του τουρισμού, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με απρόοπτα και προκλήσεις.  Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να εξέλθουν αλώβητες από ένα κρίσιμο “stress test”, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου».

Την δική του άποψη επί του θέματος εξέφρασε και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο λέγοντας ότι « Σήμερα υπολογίζουμε ότι η τουριστική κίνηση θα σημειώσει μείωση 30%, καθώς χάσαμε 20 μέρες του Ιουλίου, κατά τις οποίες δεν υπήρξαν νέες κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά στις ακυρώσεις, υπήρξαν κάποιες, κυρίως από όσους έκαναν προκρατήσεις μέσω του διαδικτύου. Η κατάσταση εξομαλύνεται σχετικά και υπάρχει ζήτηση για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Κάποιος που δεν έχει προγραμματίσει ακόμη τις διακοπές του, ανάλογα με την κατηγορία που ψάχνει και τον προϋπολογισμό που διαθέτει, θα μπορέσει να βρει δωμάτιο, άλλωστε δε λειτουργούν όλες οι μονάδες με early bookings».

«Εμείς βρισκόμαστε συνέχεια σε επαφή με τους συναδέλφους για το θέμα της επιστροφής προκαταβολών, αν και οι περισσότεροι δείχνουν κατανόηση, μεταθέτουν π.χ. την ημερομηνία άφιξης ή διατηρούν τις εκπτώσεις. Ωστόσο, όταν κάποιος από το εξωτερικό έχει στείλει χρήματα ως προκαταβολή και δεν μπορούν να του επιστραφούν όταν ακυρώνει, δυστυχώς δυσφημίζεται η χώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, είχαμε μόνο μεμονωμένες  ακυρώσεις, κυρίως Ελλήνων, ολιγομελών γκρουπ ή από προκρατήσεις από το διαδίκτυο. Οι διακοπές όσων ήλθαν ήταν διασφαλισμένες, δεν παρατηρήθηκε ούτε ένα πρόβλημα και μέρα με τη μέρα αρχίζουν να έρχονται νέες κρατήσεις με χαμηλή ροή».

 Ακόμη, ο  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, επισήμανε ότι «Η περίοδος μέχρι τις προηγούμενες μέρες ήταν καταστροφική για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Μαγνησία, είχαμε ακυρώσεις από τους  Έλληνες, που έφτασαν μέχρι το 90%. Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έγιναν καθόλου κρατήσεις, μείναμε πάρα πολύ πίσω. Με τα δεδομένα που έχουμε, εμείς χάσαμε το 50% των εισοδημάτων μας, ακόμη και αν πάει πάρα πολύ καλά το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν».

Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι «Οι ακυρώσεις των ξένων τουριστών ήταν λιγότερες, καθώς οι περισσότεροι είχαν προαγοράσει ή είχαν κάνει  πολύ καλές κρατήσεις».

 Μεταξύ άλλων,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Αριστείδης Πέτκος, τόνισε ότι «Στη Θάσο δεν είχαμε μαζικές ακυρώσεις. Οι  περισσότερες  ακυρώσεις ήταν από Έλληνες, λόγω του κλίματος ανασφάλειας που δημιουργήθηκε. Κάποιοι άλλοι μετέθεσαν την ημερομηνία των διακοπών τους. Υπήρξε ένα κλίμα αβεβαιότητας και οι πελάτες ρωτούσαν αν  θα λειτουργούν τα ΑΤΜ, αν θα υπάρχει βενζίνη ή φαγητό».

Τέλος ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χαντζηκωνσταντίνου είπε ότι «Στο χερσαίο κομμάτι της Θράκης, οι περιοχές που έχουν κίνηση από το εξωτερικό είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνες που είχαν εσωτερικό τουρισμό. Πολλές ακυρώσεις από  ξένους τουρίστες δεν υπήρξαν. Όμως στην Σαμοθράκη, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς οι ακυρώσεις από Έλληνες έφτασαν στο 60-70%».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.