Quantcast
Κάθε συνταγή του Cocina Griega είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα! - enikonomia.gr
share

Κάθε συνταγή του Cocina Griega είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα!

δημοσιεύτηκε:

Μαζί της η ελληνική κουζίνα ταξίδεψε στην Ισπανία και από εκεί έφτασε μέχρι τη Λατινική Αμερική. Η 30χρονη Μαρία Ζαννιά από τον Ορχομενό Βοιωτίας, που μένει, μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, στη Μαδρίτη, κατάφερε – σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα – να συστήσει τις συνταγές της Ελλάδας στο κοινό της Ισπανίας, αλλά και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, μέσω μίας τηλεοπτικής εκπομπής, ενώ το πρώτο βιβλίο της «Cocina Griega» κυκλοφορεί στην Ισπανία, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και, σύντομα, στο Μεξικό και την Αργεντινή.

Κι όλα αυτά, ενώ η ίδια μέχρι τα τριάντα δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση με την κουζίνα και τις κατσαρόλες… Η Μαρία, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διηγείται πώς ο έρωτας την οδήγησε στην ισπανική πρωτεύουσα και πώς εκεί συναντήθηκε με μια νέα μεγάλη αγάπη, τη μαγειρική.

Η εγκατάσταση στην Ισπανία

Η Μαρία Ζαννιά σπούδασε Στατιστική στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για περίπου 7 χρόνια σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα. Ήταν μια ζωή που, όπως λέει, δεν της ταίριαζε…

Εν τω μεταξύ, μέσω του αδερφού της, που εκείνη την εποχή ζούσε στη Μαδρίτη, γνωρίζει τον Ισπανό σύντροφό της, Adolfo Ruiz Maeso. Το 2013, αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα και να ζήσει μαζί του στην Ισπανία. Ψάχνει δουλειά σε έναν τομέα που γνωρίζει καλά και πράγματι, το 2014 προσλαμβάνεται από την τράπεζα Santander. Η δουλειά στην τράπεζα συνεχίζει όμως να μην τη «γεμίζει», όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα.

Παραιτείται και το 2015 γράφεται σε μια σχολή όπου παρακολουθεί μαθήματα Naturopatia (φυσικοπαθητικής), η οποία αφορά εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Το σπίτι, όπου μένει με το σύντροφό της, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη, στη Boatillia del Monte «κοντά σε ένα δάσος κι ένα υπέροχο πάρκο. Όταν ερχόμουν ως επισκέπτρια για να δω τον φίλο μου, νόμιζα ότι ζει στον παράδεισο. Πάω στο μανάβη και με φωνάζει με το μικρό μου, Μαρία. Είχα την ανάγκη να είναι όλα πιο οικεία, μακριά από μια μεγαλούπολη». Όπως η ζωή που ζούσε στον τόπο που μεγάλωσε, τον Ορχομενό. «Είχα πια χαλαρώσει και άρχισα να ανοίγω φτερά» περιγράφει η Μαρία το πώς αισθανόταν στην αρχή της νέας της ζωής…

Η επαφή με τη μαγειρική, πλέον σε μια ξένη χώρα, ξεκινά από «μια προσωπική ανάγκη να φάω ελληνικό φαγητό. Να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι πιο κοντά στην οικογένειά μου, στους φίλους μου. Στην Ελλάδα, μαγείρευα, αλλά όχι συνέχεια, δεν περνούσα ώρες στην κουζίνα και δεν τρελαινόμουν. Είναι κάτι που μου “βγήκε” στην Ισπανία. Εδώ άρχισα να μαγειρεύω, να ψάχνω συνταγές, ν’ ανοίγω φύλλο, πράγματα που θυμάμαι ότι έκανε η γιαγιά μου».

Μαγειρεύει ελληνικά φαγητά, όπως γεμιστά, πίτες, και τα πιάτα της έχουν μεγάλη ανταπόκριση στον οικογενειακό και φιλικό κύκλο της στην Ισπανία. Μάλιστα, όπως παρατηρεί, «έχουν πολλές πίτες στην Ισπανία, αλλά με εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με τις ελληνικές. Τη γέμιση μιας πίτας την περνούν από το τηγάνι και δεν διανοούνται να κάνουν χορτόπιτα με τα χόρτα “μαραμένα” μόνο με τα χέρια, ή τυρόπιτα έχοντας απλά ανακατέψει το τυρί με τα ωμά αυγά».

Σε μια σχολή κοντά στο σπίτι που μένει, η οποία προσφέρει πολλές δραστηριότητες, παρουσιάζεται ως ρεφλεξολόγος και τελικά, αναλαμβάνει να στήσει ένα εργαστήρι για την ελληνική κουζίνα. «Πριν αρχίσω να παραδίδω μαθήματα, ψάχνω στο ίντερνετ να δω τι προσφέρουν οι σχολές μαγειρικής της Ισπανίας για την ελληνική κουζίνα. Θέλω να σημειώσω ότι η Ισπανία έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι μια χώρα με υψηλή γαστρονομία, υπάρχουν πολλά τηλεοπτικά προγράμματα με θέμα τη μαγειρική και πολλές σχολές για μαθήματα μαγειρικής. Προσφέρουν τα πάντα: ταϋλανδέζικη κουζίνα, ιαπωνική, παραδοσιακή ισπανική, μακροβιοτική, κα. Ό,τι μπορεί να περάσει από το μυαλό ενός ανθρώπου. Έμεινα λοιπόν, έκπληκτη όταν δεν βρήκα τίποτα για την ελληνική κουζίνα».

Αποφασίζει λοιπόν, να δημιουργήσει μια σελίδα στο facebook, όπου αναρτά -με τους δικούς της ρυθμούς, όπως λέει- φωτογραφίες και συνταγές από τη σχολή, όπου πηγαίνει και κάποιες εκδηλώσεις όπου συμμετέχει. Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή από την αρχή. Μετά από 9 μήνες, επικοινωνούν με τη Μαρία, μέσω της σελίδας, από το συνδρομητικό κανάλι, Canal C

size=”3″ face=”Courier New”>ocina -το μοναδικό κανάλι γαστρονομίας στην Ισπανία- και της λένε ότι ενδιαφέρονται για ένα πρόγραμμα ελληνικής κουζίνας.

«Χωρίς να «κυνηγήσω» τα πράγματα για την κουζίνα, άρχισαν να έρχονται…» τονίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Τα γυρίσματα για τα 22 επεισόδια αρχίζουν το Φεβρουάριο του 2016. Κάθε επεισόδιο είναι 20λεπτο και έχει δύο συνταγές. «Μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να ετοιμάσω 44 συνταγές για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Δεν ήταν κάτι εύκολο». Η πρώτη προβολή τους ολοκληρώνεται τον περασμένο Απρίλιο, ενώ παίζουν σε επανάληψη μέχρι τον Οκτώβριο.

«Πήγε καλά. Στον Ισπανό, αν μιλήσεις για ελληνική κουζίνα, για ένα λόγο που δεν ξέρει ούτε ο ίδιος, θα ενθουσιαστεί. Είναι μεν κοντινή σε αυτόν, αλλά πιο εξωτική. Μοιραζόμαστε τις πρώτες ύλες, διαφέρουμε όμως, στον τρόπο μαγειρέματος. Χρησιμοποιούν περισσότερο το τηγάνι και σκόρδο μαγειρεμένο. Επίσης, χρησιμοποιούν το φούρνο ως ντουλάπι» λέει με κάποια απορία η Μαρία.

Και η τηλεοπτική της καριέρα ως μαγείρισσα έχει και συνέχεια, εξίσου, αν όχι περισσότερο, εντυπωσιακή: «Από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η προβολή της εκπομπής για την ελληνική κουζίνα στην Λατινική Αμερική – χάρη σε σχετική συνεργασία του Canal C

size=”3″ face=”Courier New”>ocina. Λαμβάνω καθημερινά πολύ ωραία, πιο θερμά και από την Ισπανία, μηνύματα από Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Μεξικό, Περού, Κολομβία».

«Είναι ωραίο που μου στέλνουν μηνύματα και με χαιρετούν πολλές φορές με φράσεις με τις οποίες εκφράζομαι στο πρόγραμμα όπως “μούρλια”, “Madre m

size=”3″ face=”Courier New”>ía” που μου έβγαινε αντί το “Παναγία μου” ή “Rrrriqu

size=”3″ face=”Courier New”>ísimo” προσπαθώντας να περάσω το πόσο νόστιμο είναι. Δεν μπορούσα να μην εκφραστώ με εντελώς αυθόρμητο και άμεσο τρόπο όταν έχω να κάνω με την κουζίνα και τις γεύσεις που με μεγάλωσαν».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.