share

Κικίλιας: Αύξηση της κρουαζιέρας και των αεροπορικών θέσεων το 2022

δημοσιεύτηκε:

Εάν η Ελλάδα περιμένει το πιο εντυπωσιακό τουριστικό στοιχείο φέτος, από την κρουαζιέρα, τις αεροπορικές αφίξεις, από τα πλοία, από τα καταλύματα, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων από δημοσιογράφο του ραδιοφώνου στα Παραπολιτικά ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

“Νομίζω ότι είναι συνδυασμός όλων”, απάντησε και πρόσθεσε ” Το ότι η κρουαζιέρα αυξήθηκε για το 2022 για το λιμάνι του Πειραιά 130% και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης 180% τα λέει όλα. Το ότι ξαφνικά έχουμε από 7 Μαρτίου 470 χιλιάδες ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική και φυσικά ύστερα από 2,5 χρόνια πανδημίας η εσωτερική ανάγκη και βούληση του κόσμου να ταξιδέψει, να ξοδέψει, να εκτονωθεί και να ζήσει κάποιες ευχάριστες στιγμές της μοναδικής τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει η χώρα είναι ισχυρό χαρτί για εμάς. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε”.

Επίσης μίλησε και για το θέμα των Ρώσων τουριστών. “Δεν θέλω να το αποκλείσω. Έχουμε μέχρι τις 30 Μαΐου no fly zone, η χώρα έχει πάρει μια συγκεκριμένη θέση και έναντι αυτής της θέσης στον πόλεμο και στις φρικαλεότητες υπάρχει και αντίδραση από την άλλη πλευρά. Πάντως, επειδή με τον ρωσικό λαό έχουμε δεσμούς [πραγματικούς κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς] εγώ πιστεύω ότι ακόμη και αν δεν είναι απευθείας δηλαδή μέσω Σερβίας ή μέσω άλλων προορισμών ενδεχομένως να έχουμε και κάποιους Ρώσους τουρίστες αλλά θα έλεγα να αφήσουμε το χρόνο να κυλήσει”, τόνισε .

Και γνωστοποίησε ότι “μέχρι το τέλος Μαΐου εμείς θα έχουμε αναστηλώσει το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο που είναι θέμα 15 ετών που θα προχωρήσει και θα ξανανοίξει. Είναι ο Νο2 τουριστικός προορισμός στη χώρα” και πρόσθεσε ότι από ” τις αρχές Ιουνίου θα είναι επισκέψιμο”.

Ποια είναι η προοπτική για το καλοκαίρι

Στην ερώτηση ποια είναι η προοπτική για το καλοκαίρι, είπε ότι ” Υπάρχουν κάποια πολύ θετικά και ενθαρρυντικά στοιχεία και υπάρχει κι ένας προβληματισμός. Τα θετικά στοιχεία είναι με βάση τις αγορές εισιτηρίων αεροπορικών και τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις. Να πω για παράδειγμα ότι η Jet Tui, για την αγορά της Μεγάλης Βρετάνιας παρουσιάζει αύξηση 100% σε σχέση με το ’19 των διαθέσιμων θέσεων, πάνω από 1.000.100 χιλιάδες θέσεις. 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμες θέσεις είχε το ’19 η easy-jet, φέτος έχει 4.4 εκατομμύρια για την Ελλάδα”.

“Η TUI από τη Γερμάνια προσδοκά να φέρει 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες φέτος. Κι ότι η Γαλλία θα έχει πρώτο προορισμό την Ελλάδα για τις φετινές διακοπές κι ότι η Αμερική για πρώτη φόρα από την 7η Μαρτίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα φέρει με απευθείας πτήσεις 470 χιλιάδες ταξιδιώτες από Άτλαντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Ουάσινγκτον. Τα στοιχεία είναι αυτά. Υπάρχει κι ένας προβληματισμός εύλογος και πραγματικός, το ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια πανδημία, μια παγκόσμια κρίση της δημόσιας υγείας και κυρίως έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που φέρνει πληθωρισμό, ακρίβεια ενεργειακή και πιέζει ένα ευμετάβλητο προϊόν που είναι ο τουρισμός. Άρα αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και μας ανησυχεί γιατί κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο από την άλλη όμως η δουλειά που έχει γίνει και τα στοιχεία και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με βάση αυτά τα οποία έχουμε είναι ισχυρά”, συμπλήρωσε.

Τι θα γίνει με τις διακοπές ρεύματος

Τέλος, ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος την καλοκαιρινή περίοδο για εξοικονόμηση ενέργειας. Απάντησε κατηγορηματικά ” Όχι “. ” Δεν υπάρχουν αυτά σε τουριστικούς προορισμούς και στα νησιά, στην ηπειρωτική χώρα. Και φαντάζομαι το υπουργείο ενέργειας, ΔΕΔΜΗΕ, ΑΔΜΗΕ και όλοι οι υπεύθυνοι έχουν προνοήσει για αυτό”” Επίσης η ενημέρωση την οποία έχω είναι ότι η Ελλάδα για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες λόγω κλίματος παίρνει υπερπολλαπλάσια ενέργεια από τις ΑΠΕ που ήδη έχει,. άρα καλύπτεται ακόμα πιο ισχυρά από αυτό το κομμάτι και θέλω να ελπίζω ότι ο σχεδιασμός θα είναι αυτός ο οποίος πρέπει”, πρόσθεσε


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.