Quantcast
Κικίλιας: Έρχεται νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Τι είπε ο Κώστας Μπακογιάννης - enikonomia.gr
share

Κικίλιας: Έρχεται νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Τι είπε ο Κώστας Μπακογιάννης

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας σε σχετική ημερίδα που διοργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ)  “για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των αστικών μας κέντρων η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το πλαίσιο αυτό θα διαχωρίζει αυτούς που εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα, συμπλήρωσε. Επίσης επεσήμανε πως οι  βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού μας προϊόντος.

Μπακογιάννης: Τώρα είναι ευκαιρία να υπάρξει ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων μίλησε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην ίδια  εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΞΕΕ.

« Τώρα είναι η ευκαιρία να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να θέσουμε τις βάσεις για ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Και προφανώς σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων » τόνισε  ο κ. Μπακογιάννης  υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να παρασυρθούμε σε προχειρότητες, όπως εξήγησε.

Το Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση, η οικονομία διαμερισμού μπορεί να είναι ευλογία και μπορεί να είναι και κατάρα, ανάφερε ο κ. Μπακογιάννης. Προς επίρρωση τούτου, εξήγησε ότι είναι ευλογία διότι, ειδικά σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν αλλά και τώρα, έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα, αλλά και κατάρα διότι οδηγεί, σε αυξήσεις ενοικίων κλπ. Και βεβαίως δημιουργεί και ζητήματα στην κοινωνική συνοχή της πόλης, υποστήριξε .

Αναφερόμενος στο πού πρέπει να κινηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. “Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο πολιτικά να «σπρώξουμε» το ζήτημα στην κυβέρνηση, στην εκάστοτε κυβέρνηση, όμως δεν είναι σύμπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι στις πιο πολλές πόλεις παγκοσμίως την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει ο Δήμος”, εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το θέμα το βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να εξεταστεί γειτονιά-γειτονιά. Υπάρχουν γειτονιές οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο του κορεσμού όπως υπάρχουν και οι γειτονιές που θα καλωσόριζαν περισσότερο την οικονομία του διαμερισμού. “Με αυτή τη λογική μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, προφανώς αυτή θα είναι μια δυναμική διαδικασία, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σταθερό ή παγιωμένο, προφανώς κανείς δε θέλει να θίξει κεκτημένα δικαιώματα, προφανώς θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σχέδιο θα πρέπει να προκύψει από διαβούλευση αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα”, πρόσθεσε ο κ. Δήμαρχος.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η Αθήνα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της. Θα πρέπει να αλλάξει χωρίς να χάσει τη ψυχή της, πρόσθεσε. “Η τουριστικοποίηση της πόλης, η άκρατη τουριστικοποίηση της πόλης, η μετατροπή της σε μία αρχαιοελληνική Disneyland ή μία νεοκλασική Disneyland κινδυνεύει να δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο στο μόνιμο κάτοικο αλλά και στον ίδιο τον επισκέπτη. Αυτό είναι λοιπόν το πολύ μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας”, ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τα στοιχεία για τα διαθέσιμα καταλύματα σε πανελλαδικό επίπεδο και οι διαμαρτυρίες των ξενοδόχων 

Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πλατφόρμες AirBnb και Vrbo ήταν 138.000 σε πανελλαδικό επίπεδο τον Ιούλιο 2022. Δηλαδή ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 4% τον μήνα αυτό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επίσης επισημαίνεται πως οι ξενοδόχοι είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για το ισχύον πλαίσιο που αφορά τη  βραχυχρόνια μίσθωση διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς Ομίλους να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και συμβάλει στην εισφοροδιαφυγή.

Τι έχει προτείνει η Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για τη ρύθμιση του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αναλυτικά το πλαίσιο της Κομισιόν στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Ειδικότερα:

  • Εναρμονίζει τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους εκμισθωτές και τα ακίνητα που προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το “ποιος”, “τι” και “πού”. Κατά τη συμπλήρωση της καταχώρισης, οι εκμισθωτές θα πρέπει να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.
  • Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να κοινοποιούνται στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται δυνατότητες απλούστερης κοινοποίησης.
  • Τα δεδομένα θα συμβάλλουν, σε συγκεντρωτική μορφή, στις στατιστικές για τον τουρισμό που παράγει η Eurostat.
  • Τα κράτη-μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του εν λόγω κανονισμού.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.