Quantcast
Κοινωνικός Τουρισμός 2023-2024: Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - Τα SOS της τελευταίας στιγμής - enikonomia.gr
share

Κοινωνικός Τουρισμός 2023-2024: Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Τα SOS της τελευταίας στιγμής

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της περιόδου 2023-2024 που αφορά σε εργαζόμενους και ανέργους.

Υπενθυμίζεται πως αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν οι  δικαιούχοι και οι πάροχοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους τη Δευτέρα 5 Ιουνίου και όλοι οι ΑΦΜ.

Σημειώνεται δε πως  οι δικαιούχοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πατήσουν εδώ ενώ οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι θα πρέπει να κλικάρουν εδώ.

Επίσης επισημαίνεται πως το πρόγραμμα θα αρχίσει την 1η Ιουλίου, αφορά σε 300.000 επιταγές και η επιλογή δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

« Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν άμεσα μετά την εξέταση των ενστάσεων. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματός μας» σημείωσε στις 8 Ιουνίου η υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χόρμοβα αναφερόμενη στο πρόγραμμα Κοινωνικού  Τουρισμού 2023-2024 που αφορά σε εργαζόμενους και ανέργους.  «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι προσωρινοί δικαιούχοι του προγράμματος. Ανοίγουν οι ενστάσεις για 3 ημέρες με την ανακοίνωση προσωρινών δικαιούχων. Εξετάζονται οι ενστάσεις και μετά το πέρας του τριημέρου, συν 2 ημέρες για την εξέταση των ενστάσεων ανακοινώνονται τα οριστικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Σημειώνεται δε πως στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς. Η επιλογή δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Διευκρινίζεται πως δεν μπορούν να λάβουν στο πρόγραμμα  όσοι επιδοτούνται μέσω προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

Οι διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024), ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.