Quantcast
Κουντουρά: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2016 - enikonomia.gr
share

Κουντουρά: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2016

δημοσιεύτηκε:

Πραγματικά αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και το 2016, με βάση τις προκρατήσεις, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που βρίσκεται από χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των διεθνών εκθέσεων τουρισμού Philoxenia και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Hotelia της ΔΕΘ-Helexpo AE.

H ίδια χαρακτήρισε ως εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό το 2015, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα προσέλκυσε 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα ύψους τουλάχιστον 14,5 δισ. ευρώ.

Κατά τη σημερινή ομιλία της στο συνέδριο Destination Thessaloniki, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε την πρόθεση του υπουργείου”να σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε δημοφιλή και ελκυστικό προορισμό [με αφίξεις] 365 ημέρες τον χρόνο”.

Πρόσθεσε δε, ότι η πόλη μπορεί να αναδειχτεί σε κυρίαρχο προορισμό για city breaks στη βαλκανική χερσόνησο.

“Στον στρατηγικό μας σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανάδειξη πολλών ελληνικών πόλεων, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τις τοπικές κοινότητες, τα επιμελητήρια” σημείωσε η κ. Κουντουρά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως μοχλού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην Ελλάδα. Όπως είπε, η χώρα μπορεί να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού -μεταξύ των οποίων και ο χειμερινός- “αν δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί, και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η ανάδειξη του 2016 σε Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι “όλοι μαζί, υπουργείο, κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει όχι μόνο ένας από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, αλλά και να αναδείξει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού”.

 

Το άγιο δισκοπότηρο

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία επισήμανε τη σημασία της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού – συμβόλου, ευρύτερα για την περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “η περιοχή αποτελεί άγιο δισκοπότηρο για πολλούς λαούς και ιστορικό σταυροδρόμι τουρισμού για όλες τις εποχές”.

 

Περί χρωμάτων και ονείρων

“Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει πει: ‘έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα’. Εμείς ζούμε σε έναν παράδεισο. Τα χρώματα μπορεί να έχουν ξεθωριάσει λόγω της κρίσης, αλλά παραμένουν εκεί.

Η Θεσσαλονίκη είναι φιλόξενη, ασφαλής και οικονομική πόλη. Το βασικότερο όλων είναι να ονειρεύεσαι. Όχι ως μονάδα, αλλά συνολικά ως οι κάτοικοι της πόλης. Πρέπει να παρασύρουμε τους δικούς μας ανθρώπους να αγαπήσουν και να προωθήσουν τον τόπο τους”: με τη φράση αυτή, η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, έδωσε το στίγμα της ανάγκης που υπάρχει για συστράτευση και των φορέων της πόλης στον στόχο για ανάδειξη του τουρισμού.

 

Στόχος ο ποιοτικός τουρισμός και οι μόνιμες δομές

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, επισήμανε ότι ο στόχος του δήμου δεν είναι πλέον απλά ο 12μηνος τουρισμός, αλλά “οι 365 μέρες ποιοτικού τουρισμού”.

“Μας ενδιαφέρει να στήσουμε μόνιμες δομές, να καταστήσουμε την πορεία που έχουμε ξεκινήσει μη αναστρέψιμη, να μην εξαρτώνται οι εξελίξεις μόνο από πρόσωπα. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα” κατέληξε.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά εγκαινίασε χτες την έκθεση Pοlis, ενώ η κα Κουντουρά έδωσε το “εναρκτήριο λάκτισμα” για τις Philoxenia και Ηotelia.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.