Από τις 21 Ιουλίου 2025 θα ισχύσει το νέο αυξημένο τέλος επιβατών κρουαζιέρας, όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (3133.1/45989/23-06-2025) των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Το μέτρο αυτό θα αφορά τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια και τα ποσά του τέλους διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο του έτους και το λιμάνι αποβίβασης.
Αναλυτικά το τέλος κρουαζιέρας ανέρχεται:
α) Για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 30ής Σεπτεμβρίου:
- Για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε 20 ευρώ,
- για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε 5 ευρώ,
β) για την περίοδο από 1ης έως 31ης Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31ης Μαΐου:
- για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε 12 ευρώ,
- για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε 3 ευρώ,
γ) για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου:
- για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε 4 ευρώ,
- για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε 1 ευρώ.
Διευκρινίζεται πως το τέλος κρουαζιέρας βαρύνει τον επιβάτη που αποβιβάζεται σε λιμένα της χώρας και δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας.
Τι άλλο αναφέρει το ΦΕΚ
Επίσης η απόφαση αναφέρει τα εξής:
Καθορισμός του χρόνου και του τρόπου είσπραξης και των υπόχρεων για την απόδοση προσώπων
- Το τέλος κρουαζιέρας επιβάλλεται ανά επιβάτη και ανά λιμένα και αποδίδεται σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
- Υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους είναι η εταιρεία κρουαζιέρας και ο κατά τον χρόνο επιβολής του τέλους ναυτικός πράκτορας ή η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, κατά περίπτωση, και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους, ευθυνόμενοι ο καθένας αλληλέγγυα και εις ολόκληρο.
- Οι ναυτικοί πράκτορες κατά την ημέρα απόπλου κρουαζιερόπλοιου από κάθε λιμένα της χώρας όπου αποβιβάστηκαν επιβάτες δηλώνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 3 τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 3 σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ως άνω άρθρο. Η δήλωση των στοιχείων έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επέχει τις συνέπειες αυτής. Στην περίπτωση που η εταιρεία κρουαζιέρας διαθέτει ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή έχει αναθέσει τη διαχείριση του πλοίου σε ελληνική εταιρεία διαχείρισης (εφεξής ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία) η ως άνω δήλωση δύναται να υποβάλλεται από αυτές, κατά περίπτωση.
- Η απόδοση του τέλους διενεργείται ανά ημερολογιακό τρίμηνο ως ακολούθως:
α) Για τους αποβιβαζόμενους επιβάτες σε λιμένες της χώρας σε κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, έως και την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα που έπεται του ημερολογιακού τριμήνου. Συγκεκριμένα, το τέλος αποδίδεται έως την τελευταία εργάσιμη των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους και Ιανουαρίου επομένου έτους για τις αποβιβάσεις του ημερολογιακού τριμήνου που προηγείται καθενός από τους μήνες αυτούς.
β) Κατ’ εξαίρεση, για τις αποβιβάσεις που πραγματοποιούνται εντός του 2025, το τέλος αποδίδεται ως εξής:
βα) Για τις αποβιβάσεις σε λιμένες της χώρας από την έναρξη ισχύος της παρούσας και έως τις 30/09/2025, το τέλος αποδίδεται έως και τις 31/10/2025,
ββ) για τις αποβιβάσεις σε λιμένες της χώρας από 01/10/2025 έως και τις 31/12/2025, το τέλος αποδίδεται έως και τις 30/01/2026.
- Το τέλος καταβάλλεται μέσω έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου (eParavolo) με τίτλο «TOURISM SUSTAINABILITY FEE» από την ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 3 της παρούσας. Το ως άνω παράβολο δεσμεύεται αυτόματα με την πληρωμή του.
- Τα έσοδα από το τέλος πιστώνονται στον ΑΛΕ «1110827001» («τέλος κρουαζιέρας»).
Ηλεκτρονική δήλωση και ηλεκτρονική πληρωμή τέλους κρουαζιέρας
- Η πληρωμή του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), και διενεργείται από τον ναυτικό πράκτορα ή την εταιρεία κρουαζιέρας ή την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου.
- Ο ναυτικός πράκτορας συνδέεται στην ψηφιακή εφαρμογή με χρήση των κωδικών taxisnet. Στην περίπτωση που η εταιρεία κρουαζιέρας διαθέτει ελληνικό Α.Φ.Μ. ή έχει αναθέσει τη διαχείριση του πλοίου σε ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία η σύνδεση στην εφαρμογή δύναται να γίνεται από αυτές, κατά περίπτωση.
- Μετά τη σύνδεσή του στην ψηφιακή εφαρμογή, ο ναυτικός πράκτορας ή η εταιρεία κρουαζιέρας ή η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία σύμφωνα με την παρ. 2, για την εκκίνηση της διαδικασίας συμπληρώνει ηλεκτρονικά δήλωση εισάγοντας κατ’ ελάχιστον τα κάτωθι στοιχεία:
α) Τον αριθμό IMO, Διεθνές Διακριτικό Σήμα (CallSign) και το όνομα του κρουαζιερόπλοιου,
β) τα στοιχεία του δηλούντος προσώπου, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 και την παρ. 2 του παρόντος άρθρου και ως εξής:
βα) εάν η δήλωση υποβάλλεται από τον ναυτικό πράκτορα,
βαα) σε περίπτωση φυσικού προσώπου: τον Α.Φ.Μ. του, το ονοματεπώνυμο, την ταχυδρομική διεύθυνση έδρας, τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τα στοιχεία επικοινωνίας(τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου),
βαβ) σε περίπτωση νομικού προσώπου: τον Α.Φ.Μ. του νομικού προσώπου και του νομίμου εκπροσώπου του, την επωνυμία του νομικού προσώπου και το ονοματεπώνυμο του νομίμου εκπροσώπου, τη διεύθυνση της έδρας και τα στοιχεία επικοινωνίας τους,
ββ) εφόσον η δήλωση υποβάλλεται από την εταιρεία κρουαζιέρας δηλώνονται ο ελληνικός Α.Φ.Μ. της εταιρείας, η επωνυμία, η ταχυδρομική διεύθυνση έδρας και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), το ονοματεπώνυμο και ο ελληνικός Α.Φ.Μ. του νομίμου εκπροσώπου, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου του, και τα στοιχεία επικοινωνίας του,
βγ) εάν η δήλωση υποβάλλεται από την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, δηλώνονται ο Α.Φ.Μ. της διαχειρίστριας εταιρείας, η επωνυμία, η ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας και τα στοιχεία επικοινωνίας της καθώς και ο Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας του νομίμου εκπροσώπου της.
βδ) εάν η δήλωση δεν υποβάλλεται από την εταιρεία κρουαζιέρας, δηλώνονται και τα στοιχεία της εταιρείας και του νομίμου εκπροσώπου της και ως εξής:
βδα) σε περίπτωση που η εταιρεία κρουαζιέρας έχει ελληνικό Α.Φ.Μ. δηλώνεται τα στοιχεία της υποπερ. ββ) ανωτέρω,
βδβ) σε περίπτωση που η εταιρεία κρουαζιέρας είναι αλλοδαπή και δεν διαθέτει ελληνικό Α.Φ.Μ., δηλώνονται η επωνυμία και η χώρα έδρας κατ’ ελάχιστον και το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός διαβατηρίου και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση) της εταιρείας και του νομίμου εκπροσώπου της,
γ) τον λιμένα αποβίβασης, την ημέρα και ώρα προσέγγισης στον λιμένα του πλοίου και την ημέρα και ώρα απόπλου,
δ) τον αριθμό των επιβατών του κρουαζιεροπλοίου,
ε) τον αριθμό των επιβατών που αποβιβάστηκαν.
Ο ναυτικός πράκτορας ή η εταιρεία κρουαζιέρας ή η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δηλώνουν υπεύθυνα ότι τα δηλωθέντα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή που εμπεριέχονται στην ως άνω υποβαλλόμενη δήλωση καθώς και τα τυχόν συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά είναι ακριβή και αληθή. Στην περίπτωση που η δήλωση στην εφαρμογή γίνεται από τον ναυτικό πράκτορα υποβάλλεται και η ανάθεση πρακτόρευσης. Ανάλογα και στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία.
- Όλα τα ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή και γίνονται υποχρεωτικά δεκτά, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
- Η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), e.hcg.gov.gr.
- Η ηλεκτρονική εφαρμογή διαλειτουργεί:
α) Με την Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης Χρηστών με την χρήση διαπιστευτηρίων taxisnet (ΟAuth2.0) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
β) με την Υπηρεσία e-Παράβολο (Ηλεκτρονικό Παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τρόπος και όργανα ελέγχου
- Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να διενεργεί, μέσω των Λιμενικών Αρχών, δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του τέλους. Στο πλαίσιο των ελέγχων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να διασταυρώνει τα δηλωθέντα στοιχεία στην εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 3 με το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών στις πάσης φύσεως εφαρμογές και αρχεία του.
- Οι Λιμενικές Αρχές δύνανται να διασταυρώνουν τα στοιχεία που δήλωσαν οι ναυτικοί πράκτορες ή οι εταιρείες κρουαζιέρας ή οι ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες, κατά περίπτωση, στην εφαρμογή, με κάθε είδους στοιχεία που διαθέτουν ή που συλλέγουν από το κρουαζιερόπλοιο ή και τις εταιρείες κρουαζιέρας ή τους ναυτικούς πράκτορες ή τις ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες.
- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη καταβολή ή ανακριβής καταβολή του τέλους, τα υπόχρεα πρόσωπα ενημερώνονται και τάσσεται σε αυτά προθεσμία τριάντα (30) ημερών για τη συμμόρφωσή τους. Μετά την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας, αν οι υπόχρεοι δεν συμμορφωθούν, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συμπληρωματική δήλωση, το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται σε βάρος των υπόχρεων καταβολής από τις Λιμενικές Αρχές στην αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Δ.Ο.Υ./ΚΕ.Β.ΕΙΣ) ως δημόσιο έσοδο στον ΑΛΕ «1110827001» σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν. 5100/2024 (Α’ 49). Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της αρμόδιας λιμενικής αρχής δύναται να απαγορευθεί η αποβίβαση επιβατών σε επόμενες προσεγγίσεις του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου σε λιμένα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κατά τα οριζόμενα στην ως άνω υπουργική απόφαση.
Διαδικασία απόδοσης του τέλους
- Κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο εκάστου έτους, το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενημερώνει τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού για τα εισπραχθέντα έσοδα ανά λιμένα αποβίβασης προκειμένου οι σχετικές πιστώσεις να εγγραφούν σε ύψος ως ακολούθως:
α) (1/3) των εσόδων εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και επιχορηγούνται οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν κατανέμει με βάση την ανωτέρω πληροφορία το ποσό ανά δήμο. Ειδικά το ένα τρίτο (1/3) των εσόδων που προέρχονται από τον λιμένα Κατακόλου, επιμερίζεται ισόποσα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
β) ένα τρίτο (1/3) διατίθεται για έργα του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο δίνεται ως συνεισφορά για έργο ή έργα με εγγραφή πιστώσεων αποκλειστικά από συνεισφορά και το συνολικό ποσό των πληρωμών βαρύνει το ΑΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, καθ’ υπέρβαση του συνολικού εγκεκριμένου ορίου πληρωμών του Εθνικού Σκέλους του ΑΠΔΕ.
γ) ένα τρίτο (1/3) εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.
- Ειδικά για το έτος 2025 η διαδικασία της παρ. 1 εφαρμόζεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του έτους 2025.