Quantcast
Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού για το 2015 - enikonomia.gr
share

Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού για το 2015

δημοσιεύτηκε:

 Ενισχύεται η ανάπτυξη  του παγκοσμίου τουρισμού για το 2015, καθώς νέα κεφάλαια από  τους νέους τουριστικούς προορισμούς διεισδύουν στον κλάδο και δημιουργούν ένα ελκυστικό πακέτο για εξαγορές,  σύμφωνα  με την έρευνα της ΕΥ Global hospitality insights (Top thoughts for 2015).

Ειδικότερα, οι  βασικοί άξονες  της ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού για το 2015 αποτελούν  η  εισροή νέων διασυνοριακών κεφαλαίων και η καινοτομία τόσο στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις όσο και στις ιδέες. Η επίδραση του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται. Η  τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει  266 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφέρει με 9,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.  Το 2015, η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αναμένεται να αγγίξει μόλις  το 3,9% .Ο  κλάδος εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ,  Παναγιώτης Παπάζογλου αναφέρει  ότι: «για τον ελληνικό τουρισμό, το 2014 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι επισκέπτες στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ».  Και συνέχισε λέγοντας  ότι: «χωρίς αμφιβολία, η σημαντική αυτή αύξηση των αφίξεων συνέβαλε στην ενίσχυση των εσόδων των ελληνικών ξενοδοχείων, τα οποία είχαν υποστεί σημαντική οικονομική ζημία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008-2009. Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, είναι κρίσιμο η τάση αυτή να συνεχιστεί».

 «Όλες οι μορφές ταξιδιωτικής κίνησης (τα ταξίδια αναψυχής, τα εταιρικά αλλά και ομαδικά ταξίδια, κ.λ.π) αυξάνονται εντυπωσιακά, οι χώρες σημαντικού τουριστικού προορισμού, όπως είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να επενδύσουν στη στρατηγική τους για τον τουρισμό και να διαφοροποιηθούν αποτελεσματικά.», συμπλήρωσε  διευκρινίζοντας ότι: «το ζητούμενο, λοιπόν για την χώρα μας, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στον τουρισμό, μέσα από ένα νέο και ευέλικτο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση επιχειρηματιών, από την αλλαγή νοοτροπιών και την επίλυση χρόνιων γραφειοκρατικών ζητημάτων (π.χ. μαρίνες, yachting κ.λ.π) καθώς και από τη στοχευμένη επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα».

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι  συνολικά  1, 3 εκατομμύρια  δωμάτια ξενοδοχείων βρίσκονται υπό κατασκευή.  Στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία κυριαρχούν η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, οι οποίες  θεωρούνται πιο επιθυμητές για διεθνή ταξίδια,  ωστόσο  οι διεθνείς ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να κατευθύνονται και προς νέους προορισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στον τομέα της φιλοξενίας χαρακτηρίζεται από σταθερή αύξηση σε ετήσια βάση. Οι συμφωνίες εξαγορών στον κλάδο της φιλοξενίας και αναψυχής αυξήθηκαν κατά 8%, σε ετήσια βάση έως το 3ο τρίμηνο του 2014.

Στο μέλλον η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα βασίζεται στην επιθυμία των επιχειρήσεων για σταδιακή ανάπτυξη, τη στρατηγική αξία των συμφωνιών και τη διαθεσιμότητα δανειακών και ιδίων κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους.

Το 2015, η γενιά «της χιλιετίας»  θα συνεχίσει να ασκεί σημαντική επίδραση στην εικόνα του κλάδου και στις υπηρεσίες που αναπτύσσουν οι ξενοδόχοι για τους επισκέπτες.  Για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις, οι ξενοδόχοι αναζητούν καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά προϊόντα εστίασης.

Τέλος ο ξενοδοχειακός κλάδος  θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις φορολογικές επιπτώσεις των αποφάσεων που αφορούν τη χώρα προέλευσης των κεφαλαίων, τη χώρα εγκατάστασης των επενδυτικών και τη χώρα επένδυσης των κεφαλαίων. Με δεδομένους τους αυξημένους φορολογικούς ελέγχους τους οποίους αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, θα πρέπει  ακόμη να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις φορολογικές συνέπειες  των διασυνοριακών συναλλαγών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.