Quantcast
Οικογενειακός προορισμός η δυτική Κρήτη - enikonomia.gr
share

Οικογενειακός προορισμός η δυτική Κρήτη

δημοσιεύτηκε:

Οικογενειακός προορισμός, με τουρίστες που την έχουν επισκεφτεί ξανά, είναι η δυτική Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο αεροδρόμιο Χανίων, από το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των επισκεπτών προέρχεται από σκανδιναβικές χώρες.

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών, με απευθείας πτήσεις τσάρτερ για το έτος 2017 στο αεροδρόμιο Χανίων, έφτασαν τις 1.094.862, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με την περίοδο του 2016 (1.048.703 αφίξεις).

Η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες, όπως Σουηδία (16,2%), Νορβηγία (13,8%), Δανία (13,2%), Φινλανδία (7,0%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από Μεγάλη Βρετανία (14,2%), Πολωνία (7,5%), Γερμανία (6,8%) και Ιταλία (4,6%).

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων, ως τελικό προορισμό των διακοπών τους, η συντριπτική πλειονότητα (85%) παραμένει στην περιοχή των Χανίων για τις διακοπές του, το 13% προτιμάει το Ρέθυμνο, ενώ μικρότερα ποσοστά επιλέγουν περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Η δυτική Κρήτη θεωρείται από τους αλλοδαπούς τουρίστες ως προορισμός οικογενειακός, χαλάρωσης, ξεκούρασης, παραλίας, θάλασσας και φιλοξενίας. Τρεις στους τέσσερις επισκέπτες είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών (63%) προτιμούν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ένας στους τέσσερις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών επιλέγει ενοικιαζόμενες βίλες. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη δυτική Κρήτη, είναι κυρίως οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, με τους μισούς Σκανδιναβούς να πραγματοποιούν διακοπές με τα παιδιά τους.

Όσον αφορά τα ξενοδοχειακά «πακέτα», το λεγόμενο «all inclusive package», φαίνεται για πρώτη φορά, στα 4 τελευταία έτη, να παρουσιάζει μια κάμψη. Έτσι, ενώ το 2016 παρατηρήθηκε ότι ένας στους τρεις έκανε χρήση του συγκεκριμένου πακέτου, στην τελευταία τουριστική περίοδο το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε κατά 5 – 6%, με σχεδόν έναν στους τέσσερις μόλις να επιλέγει αυτό το πακέτο, με τους μη Σκανδιναβούς να το προτιμούν περισσότερο, με αιχμή του δόρατος αυτούς που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη. Αντίθετα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η απλή διαμονή, όπου σχεδόν τέσσερις στους δέκα την επιλέγουν, με τους Σκανδιναβούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση.

Ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών αυξήθηκε κατά μία ημέρα σε σχέση με το 2016 και διαμορφώνεται γύρω στις 10 ημέρες, με τους μη Σκανδιναβούς να διαμένουν επίσης κατά μέσο όρο μία ημέρα παραπάνω.

Στην περιοχή των Χανίων, οι πιο δημοφιλείς περιοχές διαμονής είναι ο Πλατανιάς και η Αγία Μαρίνα, με ποσοστό 55%, με τους Σκανδιναβούς να τις προτιμούν περισσότερο.

Οι επισκέπτες της δυτικής Κρήτης δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία των ντόπιων, τις υπηρεσίες από τα καταλύματα, τις ταβέρνες/εστιατόρια/καφετέριες, αλλά και από την ασφάλεια. Σημαντικά βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση σχετικά με τις υπηρεσίες λεωφορείων/ΚΤΕΛ, ταξί, τα πάρκα και την καθαριότητα όσον αφορά τις παραλίες και τις ακτές.

Στον αντίποδα, τα πιο σημαντικά προβλήματα εξακολουθούν να είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η ελλιπής σήμανση, καθώς και η καθαριότητα στους δρόμους.

Οι επισκέπτες της δυτικής Κρήτης για τις αγορές τους επιλέγουν κρασί, ελαιόλαδο, φρέσκους χυμούς πορτοκαλιού ενώ ακολουθούν τα τοπικά τυριά, μέλι, τσικουδιά, λαχανικά, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, το ελαιοσάπουνο και τα αρτοποιήματα.

Κορυφαίοι προορισμοί για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, είναι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς έξι στους δέκα επισκέφθηκαν μουσεία, αρχαιολογικές τοποθεσίες, μοναστήρια και εκκλησίες. Ακολουθούν οι παραλίες, με την παραλία του Ελαφονησίου να κατέχει την πρώτη θέση των προτιμήσεων και να ακολουθούν αυτές του Μπάλου, των Φαλάσαρνων και της Σούγιας. Σημαντικό είναι, επίσης, και το ποσοστό των αλλοδαπών που έχουν διασχίσει το φαράγγι της Σαμαριάς.

Σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, η μέση δαπάνη κυμαίνεται μεταξύ 650 – 800 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη μετάβασης στον τουριστικό τόπο επιλογής και τα πάγια έξοδα καταλύματος/διαμονής. Η δαπάνη αυτή είναι αυξημένη κατά 50 με 100 ευρώ περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο.

Εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες προτίμησαν να ξοδέψουν τον προϋπολογισμό τους στις ταβέρνες/εστιατόρια και καφετέριες, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούν αγορές από σούπερ και μίνι μάρκετ και φούρνους.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των μεταφορικών μέσων, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα/μηχανάκια είναι αυτά που προτιμώνται περισσότερο από το σύνολο των αλλοδαπών, με ένα μέσο όρο ενοικίασης 7+ ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Οι μισοί αγοράζουν διάφορα προϊόντα κυρίως αναμνηστικά (σουβενίρ), σημαντικά είναι και τα ποσοστά εκείνων που επέλεξαν να δαπανήσουν τα χρήματά τους πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές, ενώ μόλις ένα 10% προτίμησε τις νυχτερινές εξόδους σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», στις εξόδους αναχώρησης των αλλοδαπών τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, από 25 μεταπτυχιακούς φοιτητές με τη στήριξη της Περιφέρειας και της Ένωσης Ξενοδόχων.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.