Quantcast
«Πάγωσαν» οι προκρατήσεις το τελευταίο τρίμηνο - enikonomia.gr
share

«Πάγωσαν» οι προκρατήσεις το τελευταίο τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Οικονομάκη

 

Χωρίς ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού έχει ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος, με τις κρατήσεις να εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από στασιμότητα και τους επιχειρηματίες του κλάδου να προβληματίζονται για την εξέλιξη του καλοκαιριού. «Η φετινή τουριστική ζήτηση της χώρας μας δυστυχώς εξελίσσεται χαμηλότερα των αρχικών μας προσδοκιών. Η περσινή πολύ καλή χρονιά προκάλεσε προσδοκίες για μία ανάλογη δυναμική και για φέτος και οι αρχικές προκρατήσεις υποστήριζαν αυτή την  αισιοδοξία μας. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μετά τον Μάρτιο βλέπουμε μια επιβράδυνση του αρχικού ρυθμού των εισερχομένων κρατήσεων, με εξαίρεση την Αττική και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να κινούμαστε πλέον στα περσινά νούμερα κρατήσεων», σημείωσε στο enikonomia.gr o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης.

 

Ανάσχεση κρατήσεων

και από τη Γερμανία

 

Εκτός από τη Ρωσία, σημαντική πτώση εμφανίζουν πλέον και οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές αγορές εισερχόμενου τουρισμού, με τη γερμανική αγορά να παρουσιάζει μείωση έως και 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στα περσινά επίπεδα κινείται μέχρι στιγμής η ροή των προκρατήσεων από τη βρετανική αγορά, με τις απώλειες από τη Ρωσία να είναι αδύνατον να καλυφθούν πλέον. Για τον χειρότερο Μάιο των τελευταίων ετών κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσσιος, ο οποίος επισημαίνει: «Έχει ξεκινήσει μία πολύ δύσκολη περίοδος, αφού το τελευταίο τρίμηνο έχει παρουσιαστεί μεγάλη υστέρηση στη ροή των προκρατήσεων. Η πολιτικο-οικονομική αστάθεια έχει πλήξει τον τουρισμό. Πλέον δεν υπάρχει ζήτηση για τη χώρα μας».

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που ενώ έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το φετινό καλοκαίρι σε κάποιο ελληνικό νησί, επικοινωνούν με τους τουριστικούς πράκτορες εκφράζοντας την ανησυχία τους για επιπλέον χρέωση λόγω ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ. «Επικοινωνούν με τα ταξιδιωτικά γραφεία και ρωτούν για επιπλέον χρεώσεις. Είναι πολύ διστακτικοί και πολύ δύσκολα θα προχωρήσει κάποιος σε κράτηση αυτή τη χρονική στιγμή, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα», συμπληρώνει ο Γρ. Τάσσιος.

 

Εκπτώσεις έως 30%

 

Σε μεγάλες προσφορές προχωρούν οι ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα προκειμένου να αναζωπυρώσουν τον ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Έως και 30% μειωμένες είναι οι τιμές στις ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την περιφέρεια σε μία ύστατη προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρηματίες να γεμίσουν τα καταλύματά τους. «Κάνουμε προσφορές για να προσελκύσουμε τους επισκέπτες, δεδομένης της μηδενικής ζήτησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον προορισμό», σημειώνει ο Γρ. Τάσσιος. Την ίδια στιγμή, ανέφικτος θεωρείται πια ο αρχικός στόχος των 24 εκατ. αφίξεων. «Ο στόχος των 24 εκατ. αφίξεων ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα φιλόδοξος και δύσκολος με την δεδομένη διάρθρωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την υψηλή εποχικότητα της ζήτησης», τονίζει ο Γ. Τσακίρης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.