Quantcast
Πάνω από 1.200 επισκέπτες στις εκδηλώσεις «Ευρωπαϊκής Ημέρα Θάλασσας 2015» - enikonomia.gr
share

Πάνω από 1.200 επισκέπτες στις εκδηλώσεις «Ευρωπαϊκής Ημέρα Θάλασσας 2015»

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι από 1.200 προσκεκλημένοι των χωρών  και λιμανιών  της Ε.Ε. αναμένεται να προσέλθουν στις εκδηλώσεις  του Πειραιά που θα διοργανωθούν  για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα  Θάλασσας 2015» από τις 28 έως τις 31 Μαΐου, ύστερα από σχετική έγκριση της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση .

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των αποφάσεων  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός  για την  Ευρωζώνη. Ενώ από το 2008, η 20η Μαΐου έχει οριστεί ως η ημέρα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων για την Ευρώπη.

 Εν τω μεταξύ, η ημέρα αυτή εορτάζεται  από  όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ενώ με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τιμώμενη πόλη-λιμάνι για το 2015 έχει ορισθεί ο Πειραιάς.  Πάντως  ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους  σε παγκόσμιο επίπεδο,  γεγονός που καθιστά τον εορτασμό της συγκεκριμένης Ημέρας, μεγάλης σημασίας για τη χώρα.  Η οικονομία της  Ελλάδας στηρίζεται σημαντικά στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς  παρέχει θέσεις εργασίας σε 30.000 περίπου Έλληνες ναυτικούς και απασχολεί  150.000 εργαζομένους σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα παρευρεθούν υπουργοί και επίτροποι, ευρωπαϊκοί φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας και πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενώ κάποια θέματα που θα τεθούν υπό συζήτηση στις εκδηλώσεις είναι  τα παρακάτω όπως:  Θαλάσσια Πολιτική, Παράκτιες περιοχές και λιμάνια, Θαλάσσιο περιβάλλον και προστατευόμενες περιοχές, Θαλάσσιες και Ναυπηγικές τεχνολογίες και Εξοπλισμός, Θαλάσσιες Υπηρεσίες, Μεταφορές και Ναυτιλία, Θαλάσσια και Λιμενική Ασφάλεια για τον τομέα της Θαλάσσιας Βιομηχανίας, ενώ για τον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης τα σχετικά πεδία αφορούν σε Υδατοκαλλιέργειες, Παράκτιο Τουρισμό, Θαλάσσια Βιοτεχνολογία, Ωκεάνια Ενέργεια, Υποθαλάσσια εξόρυξη και Θαλάσσια Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία.

 Αλλά συγχρόνως, οι  εκδηλώσεις αυτές θα δώσουν  και την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει  την ιστορία της περιοχής αλλά και να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους και  τα σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η εν λόγω σύμβαση μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη αφορά στη διοργάνωση των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 με προϋπολογισμό 45.000 ευρώ  (πλέον Φ.Π.Α.) και αποτελεί μέρος των κονδυλίων που θα διατεθούν από τη Περιφέρεια για το γεγονός. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων ανέρχεται σε 111.000 ευρώ.

 Τέλος  οι εκδηλώσεις αυτές  αποσκοπούν  στην ενημέρωση των  πολιτών  για: τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία  αλλά  και για  τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.