Quantcast
Προσκλητήριο σε επενδυτές για 50 νησιά - Το σχέδιο αξιοποίησής τους - enikonomia.gr
share

Προσκλητήριο σε επενδυτές για 50 νησιά – Το σχέδιο αξιοποίησής τους

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Δ. Οικονομάκη

Την αξιοποίηση 50 νησιών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και δύνανται να αναπτυχθούν δρομολογεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η διοίκηση της ΕΤΑΔ έχει ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα εκκινήσει η αξιοποίηση των νησιών που βρίσκονται στο portfolio της εταιρείας. Σε πρώτη φάση -και σύμφωνα με την αρχική κατηγοριοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί- αξιοποιήσιμα έχουν κριθεί 50 νησιά σε Κυκλάδες, Σποράδες και Ιόνιο, από τα συνολικά 600 νησιά και βραχονησίδες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ. Η άμεση ενεργοποίηση της αξιοποίησής τους, που θα γίνει με μακροχρόνια παραχώρηση, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, εξ ου και η δρομολόγηση της διαδικασίας από την ΕΤΑΔ. Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της, η ΕΤΑΔ θα ομαδοποιήσει τα νησιά ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα στην οποία υπάγονται και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφερειακές Αρχές, θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίησή τους ανά ομάδες, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για την αδειοδότησή τους και τον καθορισμό των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε νησί. Η πλειονότητα των νησιών, έκτασης άνω των 100 στρεμμάτων έκαστο, βρίσκεται στις Κυκλάδες, κάποια βρίσκονται πέριξ των Σποράδων, ενώ υπάρχουν και λίγα αξιοποιήσιμα νησιά στο Ιόνιο.
Καθορισμός τιμήματος
Σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της κατηγοριοποίησης των νησιών, η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στον καθορισμό του τιμήματος για κάθε νησί ξεχωριστά και στη συνέχεια θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με στόχο την αξιοποίησή τους μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, η αξιοποίηση των νησιών θα γίνει στα πρότυπα της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κέντρου στο Φάληρο και βάσει πολλών παραμέτρων, προκρίνοντας πάντα το εθνικό συμφέρον. «Είναι βέβαιο ότι η πατρίδα μας στη μετά COVID εποχή θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς. Η ΕΤΑΔ, ως η σημαντικότερη εταιρεία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτό το νέο αναπτυξιακό όραμα. Θα εντείνει την προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της και θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», επισημαίνει στην «R» o πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.