Quantcast
Προβληματισμός στον τουρισμό μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες - enikonomia.gr
share

Προβληματισμός στον τουρισμό μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Οικονομάκη

 

Διάχυτη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους τουριστικούς κύκλους μετά το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, με τους φορείς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της καλοκαιρινής περιόδου και να κάνουν λόγο για «πάγωμα» των κρατήσεων και ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών. «Υπάρχει μία γενική παγωμάρα, η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη πλέον και όλοι φοβόμαστε πως τα αεροπορικά ταξίδια για αυτό το καλοκαίρι θα κοπούν εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθουν πια οι δυνάμει τουρίστες», υπογραμμίζει στο Enikonomia ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος από τη Ρωσία όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού της Μόσχας (ΜΙΤΤ).

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ακόμη πλήγμα που δέχεται ο ευρωπαϊκός τουρισμός τη στιγμή που η ροή των κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι σταδιακά αποκαθίστατο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι τον προηγούμενο Νοέμβριο που προκάλεσε πλήρη στασιμότητα στον ταξιδιωτικό χάρτη για αρκετές εβδομάδες. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Τώρα μιλάμε για μία μεθοδευμένη κίνηση που ήρθε τη χρονική στιγμή που ο κόσμος είχε αρχίσει σιγά – σιγά να αφήνει πίσω την επίθεση στο Παρίσι. Είμαστε σε κατάσταση σοκ», σημειώνει η Μαρία Αλιφραγκή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) και αντιπρόεδρος του ταξιδιωτικού γραφείου Signature Travel και συμπληρώνει: «Εχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες ακυρώσεις, αφού όσοι μπορούν αναβάλλουν τα ταξίδια τους. Ανησυχία υπήρχε και μετά το τελευταίο χτύπημα στην Τουρκία, αλλά πλέον το αίσθημα του φόβου έχει ενταθεί. Πρώτο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να φέρουμε πίσω εκείνους που είναι στις Βρυξέλλες».

Με νεότερη ανάρτησή του στο twitter επανήλθε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης τονίζοντας: «Τρομοκρατία: «Πάγωμα» των κρατήσεων φοβούνται οι τουριστικοί φορείς», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, σημειώνοντας: «Από την αρχή του 2016 έχουμε πει ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη θα καθορίσει εν πολλοίς τη φετινή τουριστική χρονιά».

 

Ξυπνούν μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου

 

Μάλιστα, το τριπλό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης ξυπνά για πολλούς μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, εξαιτίας του οποίου -το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- παρατηρήθηκε συρρίκνωση του παγκόσμιου τουρισμού και αρκετές αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία αναγκάστηκαν είτε να βάλουν λουκέτο ή είτε να μειώσουν σημαντικά τις εργασίες τους. «Ελπίζουμε οι συνέπειες από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα να μην είναι αντίστοιχες εκείνων που προκλήθηκαν από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν κάναμε πάνω από 3 μήνες να ακούσουμε πελάτη στα γραφεία μας», λέει η Μ. Αλιφραγκή.

Χαρακτηριστική ήταν η μείωση που παρουσίασε η αξία των μετοχών μεγάλων αεροποριών εταιρειών το μεσημέρι της επίθεσης, μεταξύ των οποίων η Air France, η International Airlines Group (IAG) και η Ryan Air, που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους από και προς Βρυξέλλες. Μόνο την Τρίτη, περισσότερες από 600 πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ του Βελγίου ακυρώθηκαν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.